top of page
  • DS

Pompeo postao saradnik mreže Fox News

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo postao je saradnik Fox News Media grupe, saopštila je izvršna direktorica te meidijske grupe Suzanne Scott.


"Mike Pompeo je u Americi jedan od najpriznatijih i najpoštovanijih glasova u vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti", izjavila je Scott dodajući da se raduje njegovom dolasku u tu medijsku grupaciju.


Pompeo će analizirati događaje na svim platformama Fox News Media, a prvo njegovo pojavljivanje pred gledaocima biće u petak.


"Sada kao bivši diplomata i član Kongresa, a u novoj ulozi na Fox News Media, namjeravam gledaocima dati iskren, ozbiljan i praktičan pogleda na geopolitiku, međunarodne odnose i na politiku America First ("Prvo Amerika", politički program bivšeg predsjednika Donalda Trumpa) koja je pomogla zacrtati kurs prosperitetu i sigurnosti SAD bez presedana", izjavio je Pompeo.


Pomepo je bio državni sekretar u administraciji Donalda Trumpa od aprila 2018. godine do kraja mandata.



Mediji i politika


Fox News podsjeća da je Pompeo samo jedan od kadrova koji je svoj politički put nastavio u medijima, ili je sa medija otišao u političke vode.


Tako je Nicolle Wallace zadužena za komunikacije Bijele kuće u administraciji Georga W. Busha došla iz mreže MSNBC, a Jim Sciutto i David Axelrod sa CNN-a su se pridružili administraciji Baracka Obame. Primjeri postoje i u administraciji aktuelnog predsjednika Josepha Bidena čiji je državni sekretar Antony Blinken, baš kao i osoba zadužena za odnose sa medijima Jen Psaki, došao sa CNN-a.



Bogata biografija


Fox News podsjeća da je Pompeo prije pozicije državnog sekretara obnašao i poziciju direktora obavještajne agencije CIA, a ranije kongresmena iz Kansasa.


Fox News navodi da je Pomepo je imao važne uloge u uspostavi odnosa SAD i Sjeverne Koreje i "ključnu ulogu" u donošenju odluke o likvidaciji iranskog generala Qassema Soleimania, kao i u normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih država.


Pompeo je se školovao, dodaje Fox News, na vojnoj akademiji West Point i diplomirao pravo na Harvardu, a tokom hladnog rata služio je na granici Istočne i Zapadne Njemačke.



Budući kandidat za predsjednika?


Iako su američki predsjednički izbori 2024. godine već postoje špekulacije ko bi mogli biti kandidati. Pored Trumpa koji je najavio nastavak svoje političke borbe, pojedini američki mediji u utrci vide i Pompea, posebno u slučaju ako Trump iz nekog razloga ne bude mogao biti kandidat.


Kao bivši vojnik, obavještajac i ministar vanjskih poslova Pomepo ima odlične temelje za uključivanje u utrku za najvažnije funkcije u zemlji. Međutim, učešće na izborima znači i komunikaciju sa građanima koji na kraju glasanjem odlučuju ko će pobjediti u utrci.


Angažman u medijima može biti korak ka približavanju najširim društvenim masama, a Fox News u SAD važi za medij kojeg prate konzervativci i čiju podršku traže i Trump i Pompeo.

 

0 comments
bottom of page