top of page
DS

Burkina Faso, Mali i Niger ulaze u novu „konfederaciju“

Vojni lideri koji vladaju Burkinom Faso, Malijem i Nigerom ušli su u novu „konfederaciju“ u subotu pošto su potpisali sporazum tokom svog prvog samita u Niameyu, nakon što su prekinuli veze sa postojećim zapadnoafričkim blokom, javio je AFP.


Foto: Ilustracija, delta rijeke Niger


Šefovi triju zemalja, koji su posljednjih godina preuzeli vlast pučevima, „odlučili su da naprave korak dalje ka većoj integraciji između država članica“ i „usvojili ugovor o uspostavljanju konfederacije“, navodi se u saopštenju na kraju samita.


„Konfederacija država Sahela“, koja će koristiti akronim AES, grupisaće oko 72 miliona ljudi.


Tri zemlje su u januaru rekle da napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS), koju su optužili da njome manipuliše Francuska, njihov bivši kolonijalni vladar.


Te tri zemlje su prekinule vojne i odbrambene veze sa Francuskom, tražeći veću saradnju sa Rusijom.


„Naši ljudi su nepovratno okrenuli leđa ECOWAS-u“, rekao je general Abdourahamane Tiani, šef vojne vlade Nigera otvarajući samit.


Odnosi između ECOWAS-a pogoršali su se nakon državnog udara u julu 2023. koji je doveo Tianija na vlast, kada je ECOWAS uveo sankcije i čak zaprijetio vojnom intervencijom kako bi vratio svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma. Sankcije su ukinute u februaru, ali odnosi između dvije strane i dalje su hladni.


Zemlje AES-a su u martu stvorile zajedničke vojne snage za borbu protiv džihadističkih grupa koje redovno napadaju njihovu teritoriju. U subotu su razgovarali i o „zajedništvu“ njihovog pristupa strateškim sektorima kao što su poljoprivreda, voda, energija i transport. Oni su također tražili da se autohtonim jezicima daju veći značaj u lokalnim medijima.



 

Comments


bottom of page