top of page
  • DS

Poljska želi američko nuklearno oružje

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o tome je uključe u program “Nuclear Sharing” koji omogućuje da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da ga mogu upotrijebiti ako im SAD to dozvoli.


“Problem je prije svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi ga Poljska mogla imati u skorije vrijeme. Uvijek postoji mogućnost učešća u programu "Nuclear Sharing". Razgovarali smo s američkim liderima o tome da li SAD razmatra takvu mogućnost. Tema je otvorena”, kazao je Duda u intervjuu za novi broj poljskog sedmičnika Gazeta Polska.


U program zajedničkog nuklearnog odgovora uključene su Belgija, Nizozemska, Njemačka, Italija i Turska i nuklearno oružje je u njihovim bazama, ali može se upotrebiti samo u okviru zajedničke odbrane NATO-a i uz dozvolu SAD-a, podsjećaju agencije.


Njemački list FAZ u maju je pisao o mogućnosti da se promijeni strateška koncepcija NATO-a i u program uključe i neke od zemalja na istočnom krilu NATO-a.


Poljska od početka ruske agresije na Ukrajinu jača svoje vojne potencijale. Prvo su u aprilu saopštili da kupuju 250 američki tenkova Abrams za 4,75 milijardi dolara, a onda su početkom jula najavili kupovinu 500 američkih sistema HIMARS da bi krajem jula iz te zemlje poručili da žele imati najjaču kopnenu vojsku u Evropi sa 300 hiljada pripadnika. Tada je i saopšteno da je Poljska postigla sporazum sa Južnom Korejom o kupovini 600 haubica i 1000 tenkova.

 

bottom of page