top of page
  • DS

Pobunjenici na sjeveru Malija preuzeli kontrolu nad još jednom vojnom bazom

Pobunjenici iz redova Tuarega na sjeveru Malija rekli su u srijedu da su zauzeli još jednu vojnu bazu od vojske, čime se broj osvojenih i opljačkanih kampova posljednjih sedmica popeo na pet.

Foto, ilustracija: Pripadnik plemena Tuareg u pustinji


Mohamed Elmaouloud Ramadane, glasnogovornik Koordinacije pokreta Azawad (CMA), rekao je za Reuters da su njegovi borci nakon borbe preuzeli kontrolu nad bazom vojske u Taussi.


CMA je savez pobunjeničkih grupa koje su formirali polunomadski Tuarezi u Maliju, koji su se dugo žalili na zanemarivanje vlade i tražili autonomiju za pustinjsku regiju koju zovu Azawad.


CMA je potpisao mirovni sporazum s prethodnom vladom i provladinom milicijom 2015. godine. Ali tenzije su se ponovo pojavile otkako je vojska konsolidovala vlast u dva puča 2020. i 2021. godine, te se udružila s ruskim Wagnerom i izbacila francuske snage i mirovnjake UN-a. Borbe su ponovo pojačane od augusta.


CMA napad na Taoussu prati one na vojne baze u Bambi, Lereu, Diouri i Bouremu posljednjih sedmica, sve u sjevernom i centralnom Maliju gdje obje strane nastoje kontrolisati teritoriju.


Ramadane je također rekao da je CMA u srijedu napao vojsku u blizini sela Tarkint.

 

bottom of page