top of page
  • DS

Pakistan aplicirao za članstvo u BRICS-u

Pakistan je podnio zahtjev za pridruživanje grupi zemalja BRICS-a 2024. godine i računa na pomoć Rusije tokom procesa sticanja članstva, rekao je novoimenovani ambasador te zemlje u Rusiji Muhammad Khalid Jamali u intervjuu za TASS.


Foto, ilustracija: Zastava Pakistana


Na pitanje da li je zemlja podnijela svoju kandidaturu za članstvo u BRICS-u, diplomata je odgovorio da je Pakistan već podnio zahtjev. On je potvrdio da Islamabad planira da se pridruži grupi pod predsjedavanjem Rusije, 2024. godine.


„Pakistan želi biti dio ove važne organizacije i mi smo u procesu kontaktiranja sa zemljama članicama za pružanje podrške članstvu Pakistana, a posebno Ruske Federacije“, dodao je ambasador.


Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov izjavio je početkom oktobra da BRICS planira da usaglasi listu kandidata za status partnerske države uoči predstojećeg samita u Kazanju 2024. godine.


Prema riječima zvaničnika, tokom ruskog predsjedavanja BRICS-om posebna pažnja će biti posvećena širenju „kruga prijatelja BRICS-a“, uključujući i u Latinskoj Americi.


 

0 comments
bottom of page