top of page
  • DS

Novoizabrani argentinski predsjednik Milei na sastanku sa glavnim Bidenovim savjetnikom

Novoizabrani argentinski predsjednik Javier Milei sastao se sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Josepha Bidena danas u Washingtonu.


Foto, ilustracija: Washington D. C.


Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će se Milei pored savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom sastati i s drugim zvaničnicima administracije, javile su agencije.


Ministarstvo trezora je u saopštenju navelo da će se Mileijevi savjetnici za ekonomsku politiku također sastati sa visokim zvaničnicima trezora. Očekuje se da će se taj sastanak fokusirati na prioritete ekonomske politike buduće administracije argentinskog predsjednika.


„Želimo da nastavimo da tražimo načine da sarađujemo sa Argentinom“, rekao je Kirby. „Argentina je zdrav i živ partner na ovoj hemisferi po mnogim, mnogim pitanjima. I zato se radujemo što ćemo očito čuti koje su ideje novoizabranog predsjednika i gdje želi ići po pitanjima politike i osigurati da imamo priliku da taj kanal komunikacije zadržimo otvorenim“.


Mileijevi sastanci u Washingtonu „su vođeni protokolom kako bi se objasnio ekonomski plan: fiskalno prilagođavanje, monetarna reforma, državna reforma i deregulacija“, rekao je portparol Mileija, koji je odbio da bude imenovan. „Nije u potrazi za finansiranjem“, dodao je.


Milei, kojeg su poredili sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, izabran je ranije ovog mjeseca i trebalo bi da bude inaugurisan 10. decembra. Novoizabrani predsjednik je pozitivno govorio o Trumpu i rekao da mu je 45. predsjednik rekao, u pozivu zbog čestitki na pobjedi prošle sedmice, da će otputovati u Argentinu kako bi se sastali licem u lice.


Mileijev razgovor s bivšim predsjednikom, koji je vodeći predsjednički kandidat republikanaca za izbore 2024. godine, uslijedio je nekoliko sati nakon što je Biden imao razgovor s Mileijem.


Bijela kuća je saopštila da je Biden čestitao Mileiju i govorio o „snažnim odnosima između Sjedinjenih Država i Argentine po pitanju ekonomskih pitanja, regionalne i multilateralne saradnje i zajedničkih prioriteta, uključujući zalaganje za zaštitu ljudskih prava, rješavanje pitanja nesigurnosti hrane i ulaganja u čistu energiju.“


Milei je ponedjeljak proveo u New Yorku i putovao je u Washington prvenstveno na razgovore sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda, navodi Kirby.


 

bottom of page