top of page
  • DS

Nova pitanja u vezi sa aferom "Ibiza"

Dobrih godinu i pol nakon što je obznanjen video sa Ibize, koji je uzdrmao austrijsku politiku i doveo do kraha tirkizno-plave koalicije ÖVP i FPÖ, u Berlinu se dogodilo još jedno hapšenje, potvrdilo je bečko javno tužilaštvo, koje je i izdalo međunarodnu potjernicu za uhapšenim Julianom H. koji sada se čeka odluka njemačkih vlasti o izručenju, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podsjećamo, riječ je o tajno snimljenom razgovoru koji su u ljeto 2017. na ostrvu Ibiza vodili tadašnji predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache i njegov stranački prijatelj Johann Gudenus koje je zavela navodna nećakinja opet navodnog ruskog oligarha. U razgovoru je Strache spomenutoj obećao lukrativne ugovore s vladom ako finansijski podrži FPÖ i tako joj pomogne da uđe u vlast. Snimka je koštala Strachea položaja vicekancelara u maju 2019. godine, kada su mediji objavili dijelove pomenutog razgovora. Savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) također je privremeno izgubio svoju funkciju, koju sada ponovno obnaša nakon novih izbora i formiranja nove koalicije, ovaj put sa Zelenima.


Javno tužilaštvo u Beču objavilo je u novembru 2019. godine da se vodi istraga protiv sedam osoba zbog, između ostalog, sumnje da su zloupotrijebili uređaje za snimanje, krivotvorenje zaštićenih dokumenata, te za pokušaj iznude i prevare. Nije jasno jesu li svi ovi navodi usmjereni protiv H., jer je istraga klasificirana kao povjerljiva.


Julian H. navodno se obratio Gudenusu 2017. godine kao opunomoćenik nećake bogatog ruskog oligarha, a povodom kupovine komada zemlje u vlasništvu porodice Gudenus. Nagovještaji da bi ova mogla podržati FPÖ, bilo donacijama ili stjecanjem udjela u tabloidu "Kronen-Zeitung", vodili su Gudenusa na daljnje sastanke, da bi konačno kulminirali susretom sa Stracheom na Ibizi.


Afera Ibiza bila je povod da Austrijsko nacionalno vijeće uspostavi parlamentarni istražni odbor koji je H. ​​stavio na listu ljudi koje bi želio saslušati kao svjedoke. FPÖ i ÖVP, stranke pogođene aferom i njenim neposrednim političkim posljedicama, žele se usredotočiti prvenstveno na pozadinu video snimka snimljenog prije formiranja tirkiznoplave vlade. Socijaldemokratski SPÖ, liberalni Neos i također Zeleni, koji su sada na vlasti uz ÖVP-u, žele se usredotočiti prvenstveno na razdoblje vlasti pod Kurzom i Stracheom, u kojem pretpostavljaju da je bilo nezakonitih postavljanja i drugih mahinacija.


Poslanici će sam video i njegovu službenu kopiju uskoro moći vidjeti vlastitim očima. Tražili su to nakon što je policija pronašla kopiju tokom pretresa kuće u aprilu ove godine. Javno tužilaštvo do sada je odboru dostavilo samo cenzuriranu verziju, jer se ti dijelovi tiču ​​lične sfere trećih strana i nisu bili uključeni u istražni spis. Međutim, Ustavni sud prošle je sedmice presudio da istražni odbor mora dobiti cjelokupnu snimku. Ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) tada je obećala da dijelovi koji nedostaju trebaju biti isporučeni "što je prije moguće".


Sumnje političara ÖVP da iza svega stoji suparnička SPÖ-a očito se odnose na činjenicu da je videozapis ponuđen na prodaju ovoj opozicionoj stranci, mnogo ranije nego što je objavljen u "Süddeutsche Zeitungu" i u "Spiegelu" koji su porekli su da su išta platili za video zapise. Neizvjesno je i to da su treće strane osigurale novac za objavljivanje „projektom motiviranog dobrobiti civilnog društva“, ili je postojao politički motivirani klijent za snimanje Strachea ili je jednostavno to radilo zbog zarade, austrijska javnost se nada da će informacije o tome od dobiti od H.

 

bottom of page