top of page
  • DS

Nova društvena mreža, stari znanci


Clubhouse, nova društvena mreža samo za audio sadržaje trenutno je u potrazi za načinima kako najbolje unovčiti tu ideju, rekao je u ponedjeljak njen izvršni direktor Paul Davison u izjavi za CNBC.

Nakon svog debija prošle godine, vrijednost Clubhousea se sada procjenjuje na oko milijardu dolara i za sada ugošćuje tek nešto više od 2 miliona korisnika. Taj broj se nešto uvećao kada se izvršni direktor Tesle Elon Musk pridružio platformi kako bi razgovarao o nizu tema.


Reuters izvještava da je potražnja za članstvom sada toliko vruća da je tržište za njih poraslo na platformama poput Reddita, eBaya, Craigslista i Alibabe, budući da je trenutno mreži moguće pristupiti samo putem poziva nekoga ko je već član.


Predpostavka iza aplikacije je relativno jednostavna - nema videa, slika ili tekstualnih poruka i sve nalikuje konferencijskom pozivu. Korisnici će se prijaviti u aplikaciju i dočekat će ih nekoliko virtualnih soba u kojima će moći vidjeti listu ljudi koji sudjeluju. Ako kliknu na neku od soba, zvuk se uključuje i onda mogu čuti razgovor.


Čini se da su planovi oko načina monetizacije za kreatore sadržaja u ovom trenutku relativno otvoreni, a iz Clubhousea kažu da će pokrenuti "prve testove" oko svakog od tri područja koja spominje (donacije, ulaznice i pretplate) tokom "sljedećih nekoliko mjeseci." Ulaznice su jedinstvena opcija koja bi se dobro slagala s formalnijim okruglim stolovima u Clubhouseu, a mogla bi biti i način da više organizacija koristi platformu za domaćinstvo virtuelnih događaja.


Očigledno je da je ideja pobudila ogromno interesovanje i kod konkurencije, pa je i Facebook, kompanija poznata po tome što je svoje ideje naprosto otimala konkurentima, navodno usmjerila pažnju na ovaj koncept. New York Times izvještava da kompanija radi na kopiji Clubhousea, te da je proizvod u "ranoj fazi razvoja", pa je nejasno da li bi i kada mogao biti lansiran.

 

bottom of page