top of page
  • DS

Norveška će donirati Ukrajini avione F-16, rakete Iris-T i opremu za deminiranje

Norveška će postati treća zemlja koja će Kijevu donirati borbene avione F-16 kako bi ojačala svoje zračne snage iz sovjetskog doba, izjavio je norveški premijer Jonas Gahr Store.

Foto: Avion F-16


„Planiramo da doniramo norveške borbene avione F-16 Ukrajini, te ćemo u dogledno vrijeme dati dodatne detalje o donaciji, brojevima i vremenskom okviru za isporuku“, rekao je Store u izjavi koja je potvrdila ranije medijske izvještaje, prenio je AFP.


Najava je uslijedila u trenutku kada je Store u posjeti Kijevu u četvrtak, na Dan nezavisnosti u Ukrajini, dok ta zemlja vodi žestoku kontraofanzivu protiv ruskih snaga na istoku.


Prema norveškoj novinskoj agenciji NTB, koja je razgovarala s premijerom tokom njegove posjete, Norveška će Kijevu dati između pet i deset aviona.


Norveška je također najavila da će Kijevu dati protivvazdušne rakete Iris-T, opremu za deminiranje i paket pomoći od 141 milion dolara za kupovinu gasa i struje ove zime.


Od 57 F-16 koje je Norveška zvanično stavlila na prodaju, 32 su već prodata Rumuniji, a do 12 je prodato američkoj grupi Draken International, ali još nisu isporučeni. Prema NTB-u koji citira Storea, potonja transakcija je otkazana.


Norveška postaje treća zemlja nakon Danske i Nizozemske koja je ustupila F-16 Ukrajini.


Kopenhagen je rekao da će donirati 19 aviona, dok će Hag isporučiti 42, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy.

 

bottom of page