top of page
  • DS

Njemačka: Izvodljiv je prekid uvoza ruske nafte do kraja ljeta

Njemačka je saopštila da napreduje u osamostaljivanju od ruskih fosilnih goriva i da očekuje da će do kraja ljeta biti potpuno nezavisna od uvoza sirove nafte iz Rusije.


Ministar ekonomije i klime Robert Habeck rekao je da je Njemačka smanjila udio uvoza ruskih energenata na 12 posto za naftu, osam posto za ugalj i 35 posto za prirodni gas, prenose agencije.


Njemačka je bila pod snažnim pritiskom Ukrajine i drugih evropskih država da zbog ruske agresije smanji uvoz energenata iz Rusije koji Moskvi donosi milijarde eura. "Svi koraci koje preduzimamo, zahtjevaju ogroman zajednički napor svih aktera, a znače i troškove koje osjećaju i privreda i potrošači. Ali oni su neophodni ako više ne želimo da nas Rusija ucjenjuje", rekao je Habeck dok Evropska unija razmatra embargo na rusku naftu, nakon odluke da se zabrani uvoz ruskog uglja od augusta. U saopštenju se navodi da je Njemačka je uspjela da se relativno brzo prebaci na uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja, što znači da je "do kraja ljeta realan kraj zavisnosti od uvoza ruske sirove nafte". Osamostaljivanje Njemačke od ruskog prirodnog gasa je daleko veći izazov. Prije ruske agresije na Ukrajinu 24. februara Njemačka je više od polovine uvezenog prirodnog gasa dobijala iz Rusije. Taj udio je sada pao na 35 posto, dijelom zbog povećane nabavke iz Norveške i Nizozemske, saopštilo je Ministarstvo ekonomije. Da bi dodatno smanjila uvoz iz Rusije, Njemačka planira da ubrza izgradnju terminala za tečni prirodni gas (LNG) i da otvori i nekoliko plutajućih LNG terminala ove ili sljedeće godine.

 

bottom of page