top of page
  • DS

Nezabilježen pad britanskog BDP-a

Velika Britanija prolazi kroz period "ekonomske vanredne situacije" i imaće do sada nezabilježeni pad BDP od 11,3 posto u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, izjavio je ministar finansija Rishi Sunak.

Rast bi naredne godine trebalo da se popravi za 5,5 posto, a zatim 6,6 posto u 2022. godini, rekao je ministar u parlamentu, prenosi Beta. Međutim, biće potrebno sačekati kraj 2022. godine da se ekonomija vrati na nivo prije zdravstvene krize. "Vanredna zdravstvena situacija je i dalje prisutna, a vanredna ekonomska situacija tek počinje. Dakle, naš prioritet je zaštita života i životnog standarda", rekao je ministar i upozorio da će šteta po privredu potrajati. Prema procjenama, stopa nezaposlenosti će dostići vrhunac u drugom kvartalu 2021. godine i biće 7,5 posto. Britanska vlada je obezbjedila 280 milijardi funti za pomoć privredi, a javne službe će naredne godine dobiti 55 milijardi funti. Ministar nije, međutim, odbacio mogućnost zamrzavanja plata državnih službenika u državi koja je ušla u recesiju u toku ljeta.


U isto vrijeme, najavljuje ministar, penzije će u aprilu naredne godine rasti za 2,5 posto, a u aprilu 2022. godine za 4,1 posto, piše BBC.


 

bottom of page