top of page
  • DS

Nakon pobjede opozicije: Poljska bi trebala dobiti više od pet milijardi eura iz Brisela

Poljska bi trebala dobiti više od pet milijardi eura u fondovima Evropske unije nakon što je Evropska komisija u utorak dala pozitivnu ocjenu revidiranog plana oporavka zemlje koji uključuje zelene reforme i investicije, javio je AP.


Foto, ilustracija: Zastava Evropske unije


Predfinansiranje od 5,1 milijardu eura dio je REPowerEU programa bloka koji ima za cilj da pomogne 27 zemalja EU da se oporave od energetske krize koja je uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine i smanji njihovu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima.


Najava je uslijedila mjesec dana nakon što su izbori u Poljskoj osigurali parlamentarnu većinu pro-EU strankama koje se slažu s Donaldom Tuskom.


Očekuje se da će bivši predsjednik Vijeća EU Tusk postati sljedeći premijer Poljske. On je prošlog mjeseca otputovao u Brisel kako bi se sastao s najvišim zvaničnicima i popravio veze Varšave sa blokom, s ciljem da otključa milijarde eura sredstava koja su zamrznuta zbog demokratskog nazadovanja pod odlazećom nacionalističkom vladom. EU je prethodno blokirala na 34,5 milijardi eura pomoći nakon pandemije zbog zabrinutosti za vladavinu prava.


Nakon prijedloga izvršne vlasti EU, Vijeće koje predstavlja zemlje EU ima četiri sedmice da da zeleno svjetlo za isplatu novca. Očekuje se da će ministri finansija EU odobriti plan na svom sljedećem sastanku 8. decembra.


Ukupna vrijednost poljskog plana oporavka, koji uključuje poglavlje REPowerEU, iznosi 59,8 milijardi eura, uključujući 34,5 milijardi u zajmovima i 25,3 milijarde u grantovima.


Evropska komisija kaže da Poljska mora postići „super prekretnice“ prije nego što se najveći dio novca može osloboditi. Ključna prekretnica uključuje osiguranje nezavisnosti pravosuđa. „To znači da nikakva isplata nakon zahtjeva za plaćanje u okviru (programa) nije moguća sve dok Poljska na zadovoljavajući način ne ispuni ove tri ‘super prekretnice’“, rekla je komisija.


Vladajuća stranka Pravo i pravda, koja je vladala Poljskom posljednjih osam godina, implementirala je niz novih zakona koji su izvršnoj i zakonodavnoj vlasti dali veću kontrolu nad sudskom vlasti. Koraci su izazvali višegodišnje tenzije između Varšave i Brisela i doveli do zamrzavanja sredstava. Međutim, očekuje se da će Pravo i pravda uskoro morati predati vlast bloku pro-EU stranaka pod vodstvom Tuska.


Pravo i pravda je dobila najviše glasova među strankama koje su se kandidovale na nacionalnim izborima 15. oktobra, ali je izgubila većinu u parlamentu i sposobnost da vlada. Očekuje se da će pro-EU stranke, koje već kontrolišu većinu u parlamentu, imati vladu do sredine decembra. Obećali su da će preduzeti korake da osiguraju nezavisnost pravosuđa.


Međutim, mnogo zavisi i od predsjednika Andrzeja Dude, koji je u savezu sa Pravom i pravdom. Ima pravo veta i mandat mu traje još godinu i po.


 

bottom of page