top of page
  • DS

Málaga: Autobusi bez vozača i električni autobusi koji se pune iz ceste

Autobus 100 posto električni i bez vozača počeo je da kruži ulicama Málage, na jugu Španije, saopštila je kompanija Avanza koja je pokrenula taj projekat. Vozilo ima senzore i kamere, saobraća šest puta dnevno od luke do centra Malage i prelazi oko osam kilometara u jednoj turi, prenosi Beta.


"Autobus u svakom trenutku zna gdje se nalazi i šta se dešava oko njega", rekao je predstavnik kompanije i dodao vozilo ima "interakciju" sa semaforima koji također imaju senzore i ukazuju kada je crveno svetlo. Vozilo izgleda kao uobičajeni gradski autobus. Dugo je 12 metara i može da primi do 60 putnika.


Pošto španski zakon ne dozvolja kretanje vozila bez vozača, na mjestu vozača sjedi "navodni vozač" koji ne dira komande, a u slučaju da zatreba može da nastavi vožnju.


Ovaj španski grad postaje lider u primjeni novih tehnologija u saobraćaju. Prošle godine u ovome gradu uspješno je testiran i električni autobus čije se napajanje energijom vrši iz ceste, odnosno na posebnim stajalištima za autobuse.

Málaga, uz podršku različitih evropskih kompanija, već godinama testira različite vrste električnih vozila s ciljem uštede u potrošnji električne energije i fosilnih goriva, zatim smanjenja buke i zaštiti od zagađenja.


 

bottom of page