top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Merkel odbila Trumpov poziv na samit G7

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je poziv Donalda Trumpa da prisustvuje samitu G7, čije održavanje američki predsjednik želi prikazati kao najavu povratka normalnosti nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Savezna kancelarka zahvalila se predsjedniku Trumpu na pozivu za samit G7 krajem juna u Washingtonu. S obzirom na cjelokupnu pandemijsku situaciju, g-đa Merkel ne može pristati na svoje lično sudjelovanje," kazao je jučer glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert za Politico.eu.


Merkelino odbijanje da prihvati Trumpov poziv posljednji je u dugom nizu primjera narušenih odnosa dvaju čelnika. Trump je u više navrata kritizirao Njemačku, a Merkel konkretno, zbog pitanja koja se kreću u rasponu od trgovinskih višaka preko troškova za odbranu i posvećenosti NATO-u. Merkel je javno izrazila neslaganje sa "jednostranim pristupom" koji Trumpova administracija ispoljava povodom niza vanjskopolitičkih pitanja, od klimatskih promjena do iranskog nuklearnog sporazuma.


U razgovoru ove sedmice, dvoje čelnika iskrsle su nesuglasice o temama uključujući NATO, plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, te odnosa s Kinom, izjavio je visoki američki dužnosnik, koji je odbio biti imenovan. Glasnogovornik njemačke vlade Seibert, nije odgovorio na pitanje je li razgovor uključivao i povišene tonove.


Bijela kuća nije imala komentare na ove navode.


 
bottom of page