top of page
  • DS

Meksiko ograničio uvoz američkog genetski modifikovanog kukuruza, Washington negoduje

Američka vlada saopštila je da formalno traži vijeće za rješavanje sporova u svom tekućem sporu s Meksikom oko ograničenja na genetski modifikovani (GM) kukuruz, javio je AP.

Foto, Ilustracija: Upotreba dronova na poljima kukuruza


Meksičko odjeljenje za ekonomiju saopštilo je da je primilo obavještenje i da će braniti svoj stav. U saopštenju se tvrdi da „mjere o kojima se raspravlja nisu imale utjecaja na trgovinu“, te da stoga ne krše sporazum o slobodnoj trgovini Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade, poznat kao USMCA.


Ured američkih trgovinskih predstavnika (USTR), usprotivio se meksičkoj zabrani GM kukuruza za ljudsku ishranu i planira da ga na kraju zabrani kao stočnu hranu. USTR je u saopštenju naveo da „mjere Meksika nisu zasnovane na nauci i da potkopavaju pristup tržištu koje je pristao pružiti u USMCA.“


Sada će biti izabrana komisija stručnjaka koja će imati oko pola godine da prouči žalbu i objavi svoje nalaze. Trgovinske sankcije bi mogle uslijediti ako se utvrdi da je Meksiko prekršio sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i Meksika i Kanade. Američka vlada je u junu saopštila da razgovori s meksičkom vladom o tom pitanju nisu dali rezultate.


Meksiko želi zabraniti biotehnološki kukuruz za ljudsku ishranu i možda ga zabrani i za stočnu hranu, nešto za što oba njegova partnera kažu da bi naštetilo trgovini i prekršilo pravila USMCA da se svi zdravstveni ili sigurnosni standardi zasnivaju na naučnim dokazima.


Meksiko je vodeći uvoznik američkog žutog kukuruza, od čega je većina genetski modifikovana. U Meksiku se njim hrani stoka, svinje i kokoši, jer Meksiko ne uzgaja dovoljno kukuruza. Kukuruz za ljudsku prehranu u Meksiku je gotovo u potpunosti domaći bijeli kukuruz, iako čips od kukuruznog brašna ili drugi prerađeni proizvodi potencijalno mogu sadržavati GM kukuruz.


Meksiko tvrdi da biotehnološki kukuruz može imati zdravstvene efekte, čak i kada se koristi kao stočna hrana, ali još nije iznio dokaz. Meksiko je ranije izgledao voljan da izbjegne veliki obračun sa Sjedinjenim Državama po pitanju kukuruza, ali ne toliko voljan da potpuno odustane od bilo kakve zabrane.


U februaru je Ministarstvo ekonomije Meksika izdalo nova pravila koja su izbacila datum za zamjenu uvoza GM kukuruza za životinje. Nova pravila kažu da će meksičke vlasti izvršiti „postepenu zamjenu“ GM stočne hrane i mljevenog kukuruza, ali ne postavlja datum za to i kaže da će potencijalni zdravstveni problemi biti predmet proučavanja meksičkih stručnjaka „sa zdravstvenim vlastima iz drugih zemalja.“


Prema prethodnoj verziji pravila, neki američki uzgajivači brinuli su se da bi se zabrana GM kukuruza za životinje mogla dogoditi već 2024. ili 2025. godine. Američki farmeri zabrinuti su zbog potencijalnog gubitka najvećeg izvoznog tržišta. Meksiko godinama uvozi GM kukuruz iz SAD-a, za oko tri milijarde dolara godišnje.

 

bottom of page