top of page
  • DS

Mali i Burkina Faso poslali zvanično obavještenje o povlačenju iz bloka ECOWAS

Mali i Burkina Faso rekli su u ponedjeljak da su ECOWAS-u poslali „zvanično obavještenje“ o svom povlačenju iz zapadnoafričkog bloka, a očekuje se da će to uraditi i Niger, javio je AFP.



Foto, ilustracija: Mapa Afrike


Vojni režimi u sve tri zemlje najavili su planove za povlačenje iz zapadnoafričkog bloka, optužujući ga da predstavlja prijetnju njihovom suverenitetu.


Ministarstvo vanjskih poslova u Maliju pokazalo je AFP-u kopiju pisma koje je poslalo ECOWAS-u, dok je zvanična novinska agencija Burkine Faso izvijestila da je poslala službeno obavještenje.


Iz Nigera nisu dali nikakve informacije, ali izjave njegovih dvaju susjeda naglašavaju zajednički karakter njihovog poteza.


ECOWAS je ranije u saopštenju naveo da čeka „formalno i direktno obavještenje“ zemalja.


Mali, Burkina Faso i Niger bili su osnivači ECOWAS-a 1975. godine, ali im je regionalna grupa uvela sankcije nakon vojnih udara u kojima su svrgnute izabrane civilne vlade.


U nedjelju je trojac, koji je formirao Alijansu država Sahela (AES), rekao da je ECOWAS došao „pod utjecaj stranih sila, izdajući svoje temeljne principe“ i da predstavlja „prijetnju državama članicama i narodima“.


Regionalna sila Nigerija objavila je kasno u ponedjeljak saopštenje u kojem izražava tugu zbog odlaska tri zemlje iz bloka čiji je domaćin i rekla da „otvorena za angažman“ s njima.


 

bottom of page