top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Macron doživio težak poraz u prvom krugu lokalnih izbora

Francuski glasači u nedjelju su čini se okrenuli leđa stranci krajnje desnice Nacionalni zbor u prvom krugu regionalnih izbora širom zemlje, uništavajući nade Marine Le Pen da pretvori glasanje u odskočnu dasku za kampanju za predsjedničke izbore iduće godine.


Stranka desnog centra, Les Républicains je čini se učvrstila poziciju poziciju kao snažni izazivač za predsjednika Emmanuela Macrona, čija je centristička Republika pokretu (LREM) zaostajala u gotovo svim regijama.

Ljevičarske stranke širom zemlje dobile su 34% glasova, u odnosu na 29% glasova desnice i 19% glasova krajnjeg desničarskog Nacionalnog zbora. Macronova Republika u pokretu, ponegdje udružena s drugim centristima ili konzervativcima, dobila je oko 11% glasova, a u nekim regijama nije uspjela preći izborni prag i naći se u drugom krugu.


Deset mjeseci prije francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine, regionalni izbori se smatraju važnim ispitom nacionalnog raspoloženja, jer se zemlja "otključava" nakon više od godinu dana jakih mjera i restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa.


U sjevernoj regiji Gornja Francuska, konzervativac i aspirant za predsjedničkog kandidata Xavier Bertrand dobio je 41,39% glasova, u odnosu na 24,37% koliko je osvojio Nacionalni zbor. U izjavi od nedjelje navečer, Bertrand je trijumfalno izjavio da je sretan jer je "slomio čeljusti" Nacionalnog zbora.


Kandidati za Macronove Republike u pokretu dobili su nešto više od 9% glasova, ispod praga od 10%, što signalizira ponižavajući poraz i šamar za Macrona, koji je poslao čak pet ministara da se kandidiraju na lokalnim izborima u pokušaju da poprave rezultate.


Ako ih potvrdi konačni rezultat, nedjeljni rezultati također će biti razočaranje za pristalice Nacionalnog zbora, krajnje desnice.

Utrka u južnoj regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, gdje se Le Pen nadala čistoj pobjedi, čini se da je tijesnija nego što se očekivalo. Kandidat Nacionalnog zbora, Thierry Mariani, dobio je 36,38% glasova, što ga stavlja ispred također desnog Renauda Museliera sa 31,91%, kojeg također podržava i LREM.


Regionalni izbori odvijaju se u dva kruga, a kandidati su prešli izborni prag od 10% glasova naći će se u drugom krugu izbora planiranih za 27. juni.


Nakon glasanja u prvom krugu u nedjelju, stranke imaju vremena do utorka ujutro da izgrade saveze i koalicije, te registriraju svoje liste kandidata za drugi krug.


Ljevica je te 2015. dobila 36% glasova, ispred konzervativaca sa 32% glasova i tadašnjeg Nacionalnog fronta (FN) sa 27% glasova. Macronova Republika u pokretu tada još nije ni postojala.

 

bottom of page