top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

London želi privući američke trgovce kriptovalutama

Aktuelni premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak bio je ministar finansija tokom posljednjeg uzleta kriptovaluta 2021. godine, kada je vrijednost kriptovaluta dostizala rekordne nivoe. Sljedećeg aprila, Sunak je predstavio plan da od Velike Britanije napravi "globalno središte tehnologije kriptoimovine", nazvavši to "poslom budućnosti".

U julu 2022. godine, Sunak je dao ostavku na poziciju ministra finansija, što je doprinijelo padu vlade premijera Borisa Johnsona. Ujedinjeno Kraljevstvo tako ima trećeg premijera i četvrtog ministra finansija u manje od godinu dana, nakon katastrofalnog "fiskalnog događaja" u septembru 2022. godine koji je izazvao rupu od 60 milijardi funti (76 milijardi USD) u državnom budžetu. Ekonomski rast se od tada stabilizrao, ali cijene i dalje rastu, a plate stagniraju. Istovremeno, vrijednost kriptovaluta je značajno pala. Kolaps kriptovalute Terra-Luna u maju 2022. godine izazvao je spiralu koja je dovela do propasti kripto-zajmodavca Celsius, investicijskog fonda Three Arrows Capital i kripto-berze FTX. Milijarde američkih dolara sada su blokirane u raznim stečajnim postupcima, a industrija se našla pod intenzivnim nadzorom regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje.


Međutim, Sunakov entuzijazam u vezi sa kriptovalutama čini se ostaje nepromijenjen. On je 11. juna u Londonu prisutvovao otvaranju kancelarije fonda Andreesen Horowitz (a16z), firme koja je investirala 7,6 milijardi dolara u kriptovalute - izjavivši pritom da je odlučan da "Ujedinjeno Kraljevstvo pretvori u svjetski centar Web3".


Za firme poput a16z, Ujedinjeno Kraljevstvo nudi alternativu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se regulatori optužuju za prekomjernu regulaciju i nedostatak jasnih pravila za industriju. Međutim, osim nejasnih obećanja o zakonskim olakšicama za kripto-kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu, do sada nismo dobili nikakve druge indicije. U međuvremenu, stručnjaci za regulaciju upozoravaju da bi britanska vlada mogla dovesti potrošače u opasnost povezujući buduću regulaciju kriptovaluta sa željom za poticanjem ekonomskog rasta i jačanjem finansijskog sektora koji je oslabio od poseljedica Brexita.


U posljednje vrijeme, industrija kriptovaluta traži od regulatora širom svijeta da uspostave jasna pravila o načinu njihovog regulisanja. Velike firme, uključujući Coinbase, Binance i Ripple, izjavile su da su spremne da se pridržavaju regulativa, čim se razjasne pitanja oko toga kako treba klasificirati kripto-imovinu (i stoga koje agencije trebaju da je regulišu) i postave jasna pravila za pružanje usluga vezanih za kriptovalute.


Želja vlade Sunaka da privuče kripto-kompanije može dati poticaj naporima da se izgradi sveobuhvatniji režim za tu industriju. Međutim, kritičari pristupa vlade tvrde da se boje da ubrzavanje regulativa i pružanje previše prostora kripto industriji mogu dovesti do odluka koje izlažu potrošače rizicima ili mogu podrivati dugoročne pokušaje sprječavanja finansijskog kriminala, poput pranja novca i financiranja terorizma.


Glavni grad Velike Britanije - koji ponekad podrugljivo nazivaju i "Londongrad" ili "Moskva na Temzi" zbog priliva novca iz Rusije, već ima loš ugled kao mjesto pranja novca i drugih finansijskih zločina.


Ni svi u Sunakovoj vlastitoj stranci se također ne slažu s njegovom vizijom. Majski izvještaj Odbora za Trezor između ostalog sadrži zaključke kako kriptovalute ne služe "nikakvoj korisnoj društvenoj svrsi", te kako izlažu potrošače prevarama. Također je tvrdi da bi trgovanje kriptovalutama trebalo biti regulirano kao oblik klađenja, a ne kao finansijska usluga, ili bi se mogao stvoriti "halo-efekt" koji stvara lažan utisak sigurnosti.



 



bottom of page