top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Liz Truss dala ostavku na mjesto premijera Velike Britanije

Britanija će sljedeće sedmice dobiti novog premijera, nakon što je Truss podnijela ostavku nakon samo 44 dana na čelu vlade te zemlje.

Liz Truss je dala ostavku na mjesto britanske premijerke nakon haotičnih šest sedmica na funkciji, kazavši kako "nije u stanju ispuniti mandat" za koji je izabrana.


U kratkoj, ali dramatičnoj televizijskoj izjavi ispred premijerske rezidencije u ulici Downing, Truss je priznala kako ne može računati na podršku svoje stranke, i da će u toku sljedeće sedmice biti održani unutarstranački izbori kako bi bio izabran njen nasljednik na toj poziciji.


Ostavka nakon samo 44 dana Liz Truss čini premijerkom s najkraćim stažem u britanskoj historiji - što se teško moglo zamisliti kada je 6. septembra izabrana za vođu Konzervativne partije.


Njen nasljednik morat će riješiti značajne tenzije unutar vladajuće Konzervativne stranke u vezi sa zjapećim budžetskim deficitom koji se mora popuniti ili povećanjem poreza ili dubokim rezovima u potrošnji. On će se također morati suočiti s pritiskom oko raspisivanja općih izbora.


Među najizglednijim favoritima da naslijede Truss na mjestu premijera nalazi se Rishi Sunak, koji je u prvom krugu unutarstranačkih izbora dobio više podrške nego bilo koji drugi kandidat, ali koga je Truss pobijedila u drugom krugu.

Comments


bottom of page