top of page
  • DS

Lider s juga Jemena u Ujedinjenim nacijama obnovio pozive za odvojenom državom

Šef jemenskog Južnog prijelaznog vijeća, krovne grupe teško naoružanih i dobro finansiranih milicija, rekao je u petak da će dati prioritet stvaranju posebne zemlje u pregovorima s njihovim rivalima, pobunjenicima Husima, javio je AP.

Foto: Aidarus al-Zubaidi


Komentari Aidarusa al-Zubaidija dolaze nekoliko dana nakon završetka pregovora u Rijadu između Husa i Saudijske Arabije, o čemu smo ranije detaljnije pisali. Primjedbe signalizuju da se njegova grupa možda neće uključiti u rješenje bez uključivanja stvaranja posebne države.


Al-Zubaidi ima dvostruku ulogu u jemenskoj politici. On je potpredsjednik zemlje, ali i vođa separatističke grupe koja se pridružila međunarodno priznatoj koalicionoj vladi sa sjedištem u gradu Adenu na jugu zemlje.


Njegov odlazak na sastanak visokih lidera Generalne skupštine UN-a imao je za cilj pojačavanje poziva na južnjački separatizam, koji je zauzeo pozadinu diskusija usmjerenih na okončanje šireg rata. Ranije ove godine, šef međunarodno priznate vlade zemlje odbacio je to pitanje.


Govoreći za AP al-Zubaidi je istakao da su pregovori u Rijadu bili preliminarni i rekao da njegovo prelazno vijeće planira da učestvuje u kasnijoj fazi.


„Tražimo povratak južne države, sa potpunim suverenitetom, a to će se dogoditi kroz početak pregovora sa Husima i pregovori će sigurno biti dugi“, rekao je al-Zubaidi. „Ovo je cilj naše strategije za pregovore s Husima“, dodao je.


Rat u Jemenu počeo je 2014. godine kada su Husi krenuli iz uporišta na sjeveru i zauzeli glavni grad Sanu, zajedno sa velikim dijelom zemlje. Kao odgovor, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je 2015. s ciljem vraćanja međunarodno priznate vlade na vlast.


Konflikt je upleten u širi regionalni proxy rat Rijada i dugogodišnjeg regionalnog rivala Irana.


Al-Zubaidi je rekao da pozdravlja napore Saudijske Arabije da posreduje, te da su i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili čvrsti saveznici tokom dugotrajnog sukoba.


Međutim, zaljevske sile su se ponekad našle na različitim stranama produženih sukoba, pri čemu su separatisti u jednom trenutku preuzeli kontrolu nad Adenom.


Na direktno pitanje da li su UAE dali novac ili oružje, nije precizirao.


 

bottom of page