top of page
  • DS

Libija traži da Liban oslobodi sina Muammara Gaddafija, zauzvrat pomoć oko nestalog šiitskog imama

Libijske pravosudne vlasti službeno su zatražile od Libana da pusti na slobodu jednog od sinova Muammara Gaddafija, koji je u Libanu od 2015. godine zatvoren bez optužbi i zbog njegovog pogoršanja zdravlja, rekli su zvaničnici.

Foto: Bejrut, glavni grad Libana


Zdravstveno stanje Hannibala Gaddafija se pogoršava otkako je 3. juna štrajkovao glađu, u znak protesta zbog njegovog pritvora bez suđenja. Od tada je najmanje dva puta odveden u bolnicu i pio je samo male količine vode, javlja AP.


Prema dvojici libanskih pravosudnih zvaničnika, libijski glavni tužilac Al-Sediq al-Sour, poslao je ranije ovog mjeseca zahtjev svom libanskom kolegi Ghassanu Oueidatu u vezi s Hannibalom Gaddafijem. U noti se navodi da bi saradnja po ovom pitanju mogla pomoći da se otkrije istina o sudbini istaknutog libanskog šiitskog učenjaka, Mousse al-Sadra, koji je nestao u Libiji 1978. godine.


Pitalo se zašto je Gaddafi držan i tražilo da ga ili izruče Libiji ili da mu se dozvoli povratak u Siriju, gdje je živio u egzilu sa svojom libanskom ženom Aline Skaf i djecom sve dok nije otet i doveden u Liban prije osam godina.


Libanski tužilac je potom slučaj proslijedio Zaheru Hamadehu, istražnom sudiji u slučaju nestalog učenjaka, koji proučava libijski zahtjev i koji će odgovoriti na vrijeme.


Hannibal Gaddafi je u pritvoru u Libanu od 2015. godine nakon što su ga oteli libanski militanti tražeći informacije o tome gdje se učenjak nalazi. Libanska policija je kasnije objavila da je pokupila Gaddafija iz grada Baalbeka na sjeveroistoku Libana, gdje je bio zatočen. Od tada je u zatvoru u Bejrutu.


Nestanak al-Sadra 1978. godine je dugotrajna bolna tačka u Libanu. Njegova porodica vjeruje da je on možda još uvijek živ u libijskom zatvoru, iako većina Libanaca pretpostavlja da je al-Sadr mrtav. Imao bi 94 godine. Bio je osnivač grupe Amal, akronim za arapski naziv milicije, Libanske brigade otpora. Grupa se kasnije borila u građanskom ratu u Libanu od 1975. do 1990. godine. Predsjednik libanskog parlamenta Nabih Berri predvodi grupu.


Većina al-Sadrovih sljedbenika uvjerena je da je Muammar Gaddafi naredio da se Al Sadr ubije u sporu oko libijskih plaćanja libanskim milicijama. Libija je tvrdila da su on i njegova dva saputnika napustili Tripoli 1978. godine na letu za Rim i sugerisali da je bio žrtva borbe za moć među šiitima.


Hannibal Gadafi, koji je rođen dvije godine prije nego što je al-Sadr nestao, pobjegao je u Alžir nakon što je njegov otac svrgnut, zajedno sa svojom majkom i nekoliko rođaka. Kasnije je stigao u Siriju gdje je dobio politički azil i tamo ostao sve dok nije otet. Sirijske vlasti su tada osudile hapšenje „od strane naoružane bande“ i zahtijevale su da bude vraćen u Siriju.


Muammar Gaddafi imao je osmoro djece iz dva braka. Njegov sin Muatassim ubijen je u isto vrijeme kada je i on zarobljen i ubijen. Dva druga sina, Saif al-Arab i Khamis, ubijeni su ranije u ustanku. Saif al-Islam, nekadašnji nasljednik svog oca, nalazi se u Libiji od kada je pušten iz tamošnjeg pritvora 2017. godine. Gaddafijev sin Mohammed i kćerka Aisha žive u Omanu. Al-Saadi, bivši fudbaler, pušten je iz zatvora u Libiji 2021. nakon što je zatvoren poslije repatrijacije iz Nigera 2014. godine.

 

bottom of page