top of page
  • DS

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoni palo za 31% od povratka na vlast Lule da Silve

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji palo je za 31 posto u prvih pet mjeseci administracije predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve u odnosu na isti period prošle godine.


Satelitski monitoring otkrio je 1.986 kvadratnih kilometara šumskog pokrivača uništenog u brazilskom udjelu najveće svjetske prašume od januara do maja, što je pad sa 2.867 kvadratnih kilometara u istom periodu 2022. godine, prema programu nadzora DETER nacionalne svemirske agencije, javio je AFP.


Brojke iz svemirske agencije INPE su dobrodošla vijest za ekologe koji polažu nade u Lulu, koji je preuzeo dužnost 1. januara obećavajući da će se boriti za nultu ilegalnu sječu šuma nakon naleta sječe i požara pod njegovim desničarskim prethodnikom Jairom Bolsonarom. Pod Bolsonarom, saveznikom brazilskog sektora agrobiznisa, prosječno godišnje krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji poraslo je za više od 75 posto u odnosu na prethodnu deceniju.


Lula je u ponedjeljak obilježio Svjetski dan zaštite okoliša najavljujući sveobuhvatan novi plan za borbu protiv krčenja šuma, sa stotinama ciljeva, uključujući trenutno zauzimanje polovine teritorije koja se ilegalno eksploatiše za sječu, poljoprivredu, rudarstvo ili druge aktivnosti na zaštićenim zemljištima.

„Brazil igra glavnu ulogu u ravnoteži klime naše planete, uglavnom zahvaljujući Amazoniji“, rekao je Lula. „Spriječavanje krčenja šuma u Amazoniji također pomaže u smanjenju globalnog zagrijavanja“, dodao je.


Lulina administracija je ove sedmice pretrpjela niz zastoja na ovome pitanju od strane brazilskog Kongresa, u kojem konzervativni Lulini rivali drže većinu. Prošle sedmice su usvojili zakone kojima se smanjuju ovlasti ministarstava za životnu sredinu i pitanja starosjedilaca i dramatično ograničavaju zaštitu autohtonih zemalja.

 

bottom of page