top of page
  • DS

Kongres potvrdio Bidenovu pobjedu nakon nereda na Kapitolu

Američki Kongres je nastavio zajedničku sjednicu o potvrdi rezultata elektorskog koledža i potvrdi mandata novoizabranog predsjednika Josepha Bidena, nakon što su i Senat i Predstavnički dom odbili zahtjeve da se glasovi iz Pensilvanije proglase neregularnim, što je dovelo do upada izgrednika u zgradu i prekid sjednice na nekoliko sati.

Postupak je nastavljen oko 8 sati po lokalnom vremenu konačno donijevši i formalnu potvrdu pobjede novoizabranog predsjednika Joea Bidena, predsjednik Trump rekao je da odluka "predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji".


"Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora što i činjenice potvrđuju, ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara", rekao je Trump u izjavi.


"Oduvijek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom", rekao je Trump ponavljajući tvrdnje o izbornoj prevari koje su potaknule nezadovoljnu masu, koju su sačinjavali njegovi glasači i aktivisti, da navali na Kapitol.

Žena, koja još uvijek nije identificirana, umrla od povreda zadobijenih tokom nereda u i ispred Kapitola, potvrdili su zvaničnici policije Distrikta. Šef policije Robert Contee rekao je da su još tri osobe umrle ovom prilikom.


"Čini se da su jedna odrasla žena i dva odrasla muškarca stradali u neredima, što je rezultiralo njihovom smrću. Svaki gubitak života je tragičan i naše su misli sa svima pogođenim njihovim gubitkom", dodao je.


Više policajaca je ozlijeđeno, a najmanje jedan je prevezen u bolnicu, prenio je CNN.

 

Commenti


bottom of page