top of page
  • DS

Kongo imenovao prvu ženu za premijerku dok nasilje raste na istoku države

Predsjednik Konga Felix Tshisekedi imenovao je prvu ženu za premijera, ispunivši obećanje iz kampanje i poduzevši važan korak ka formiranju nove vlade nakon njegovog ponovnog izbora krajem prošle godine, javio je AP.



Foto: Zastava Demokratske Republike Kongo


Bivša ministrica planiranja Judith Suminwa Tuluka stupiće na dužnost u vrijeme pogoršanja nasilja na istoku zemlje bogatom mineralima, koja se graniči s Ruandom. Dugotrajni sukob raselio je više od sedam miliona ljudi prema Ujedinjenim nacijama, što ga čini jednom od najgorih humanitarnih kriza na svijetu.


Tuluka je obećala da će raditi na miru i razvoju u svom prvom govoru na državnoj televiziji nakon imenovanja. Ipak, mogli bi proći mjeseci prije nego što se formira nova vlada, jer proces zahtijeva intenzivne pregovore sa mnogim političkim strankama. „Moje misli idu na istok i u sve krajeve zemlje, koji se danas suočavaju sa sukobima sa neprijateljima koji su ponekad skriven“, rekla je, misleći na sukob koji uključuje mnoge oružane grupe, i neke za koje se vjeruje da ih podržava Ruanda.


Daleko od glavnog grada države, Kinšase, istočni Kongo je već dugo preplavljeno više od 120 naoružanih grupa koje traže udio u zlatu i drugim resursima u regionu dok vrše masovna ubistva. Regionalne i mirovne snage UN-a zamoljene su da napuste Kongo nakon što ih je vlada optužila da nisu uspjeli riješiti sukob. Nasilje je samo nastavilo da se pogoršava kako počinje povlačenje osoblja i kongoanske vlasti zauzimaju svoje pozicije.


Bintou Keita, glavni izaslanik UN-a u Kongu, rekao je Vijeću sigurnosti UN-a prošle sedmice da je istaknuta pobunjenička grupa poznata kao M23 postigla značajne teritorijalne dobitke na istoku, što je doprinijelo porastu nasilja i rastućem broju raseljenih ljudi.


Ponovo izabran na drugi petogodišnji mandat u decembru, Tshisekedi je okrivio susjednu Ruandu za pružanje vojne podrške pobunjenicima. Ruanda poriče tu tvrdnju, ali stručnjaci UN-a kažu da postoje značajni dokazi o njihovim snagama u Kongu.


Sjedinjene Američke Države su prošlog mjeseca pozvale Kongo i Ruandu da se vrate s ruba rata. State Department je rekao da bi Ruanda trebala povući trupe i raketne sisteme zemlja-vazduh iz istočnog Konga i kritikovao M23, nazivajući ga oružanom grupom koju podržava Ruanda.


Ministarstvo vanjskih poslova Ruande saopštilo je prošlog mjeseca da trupe te zemlje brane teritoriju Ruande dok Kongo provodi „dramatično vojno jačanje“ u blizini granice.


 

bottom of page