top of page
  • DS

Kolumbija: Brojna ubistva društvenih aktivista i bivših gerilaca

Oko pedeset društvenih aktivista iz različitih oblasti društvenog života ubijeno je u Kolumbiji od januara do aprila ove godine, prenosi Prensa Latina pozivajući se dnevni list El Tiempo.

24 od tog broja ubijeno je tokom izolacije uzrokovane širenjem virusa COVID-19.


Najviše žrtava dolazi iz redova organizacije Juntas de Acción Comunal koja se bavi zaštitom prava seljaka i domorodačkog stanovništva. El Tiempo piše, pozivajući se na Fondaciju Ideje za mir, da sukobi u Kolumbiji traju uprkos dvomjesečnoj karantini i izolaciji stanovništva, a da je čak 67% slučajeva još uvijek neistraženo. 14 posto svih žrtava su žene.


Senator Ivan Cepeda na svom Twitter profilu je napisao da vlada „jednostavno negira ovu užasnu realnost.“

Među žrtvama veliki broj je i bivših pripadnika kolumbijske organizacije FARC, koja je godinama ratovala protiv vlasti i bavila se različitim ilegalnim poslovima. U dogovoru od prije nekoliko godina, pripadnici FARC-a su položili oružje i nastavili borbu političkim sredstvima kroz političku partiju. Međutim, čini se da je sukob daleko od svog kraja, a da ubijanje ne prestaje.


FARC je od vlasti Kolumbije danas zatražio zaštitu za svoje bivše gerilce, tvrdeći da je ubijeno njih 197, kao i 41 član njihove porodice, od novembra 2016. godine kad je dogovor između vlasti i te gerilske grupe postignut. Ova ubistva iz FARC-a su označili kao „sistematska.“


 

bottom of page