top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Koliko bi koštalo okončanje pandemije?

Nakon što je Joseph Biden prošle sedmice iznio novi plan svoje administracije za borbu protiv omikron-varijante koronavirusa, New York Times je pedantno izračunao cijenu onoga što zdravstveni stručnjaci misle da bi moglo biti potrebno za okončanje pandemije.

Brzi testovi


Dok su stručnjaci pozdravili Bidenov plan da distribuira 500 miliona besplatnih testova, mnogi misle da je ipak potrebno mnogo više. Trošak proizvodnje testova je manji od 1 dolara po testu, ali je nestašica povećala njihovu maloprodajnu cijenu. Biden je rekao da će se pozvati na Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi povećao proizvodnju testova i pomogao u rješavanju problema sa opskrbom.


Pretpostavimo da Bijela kuća može zadovoljiti potražnju i da SAD mogu kupiti testove po cijeni od 1 dolara. Plaćanje da svih 330 miliona Amerikanaca ima jedan brzi test dnevno u narednih šest mjeseci koštalo bi oko 60 milijardi dolara, iako to uključuje testove za dojenčad i slične kojima oni nisu nužno potrebni.


Antivirusni tretmani


Procjenjuje se da SAD trenutno ima u prosjeku oko 155.000 novih slučajeva dnevno, ili otprilike milion sedmično. Ako taj tempo ostane konstantan, to bi ih dovelo do otprilike 26 miliona slučajeva u narednih šest mjeseci.


Ali s obzirom da stručnjaci upozoravaju na porast stope infekcije, udvostručimo to na 50 miliona slučajeva. Pod pretpostavkom da svaka zaražena osoba dobije antivirusni lijek koji košta 530 dolara po dozi, cijena liječenja iznosila bi oko 27 milijardi dolara.


Maske


Dok se većina Amerikanca navikla na nošenje platnenih ili hirurških maski, one N95 i KN95 smatraju se učinkovitijim u zaštiti i onih koji ih nose i onih oko njih.


Ako bi vlada SAD svakom Amerikancu osigurala po dvije N95/KN95 maske sedmično u narednih šest mjeseci, a vlada ih može kupiti za po 1 dolar po komadu, to će iznositi 17 milijardi dolara. Ako pretpostavimo da ih treba samo 60 posto Amerikanaca, isključujući novorođenčad i slično, to iznosi 10 milijardi dolara.


Ukupno sve to iznosi nešto više od 100 milijardi dolara, ali ovo ne uključuje troškove drugih mjera koje je Biden najavio, kao što su otvaranje više mjesta za vakcinaciju, niti uzima u obzir greške u proizvodnji ili čestu praksu da neki Amerikanci neće, iz bilo kojeg razloga, slijediti savjete ljekara.


Ali SAD su već potrošile trilione na pomoć u slučaju pandemije, što možda još uvijek nije dovoljno. Medicinski sistem je opterećen troškovima liječenja bolesnih: Delta Airlines je tako. izvjestio da je prosječna cijena bolničkog liječenja za zaposlenog sa kovidom 50,000 dolara po osobi. A tu je i učinak pandemije na mentalno zdravlje. No, čak i ako ove mjere možda ne uspiju, pitanje je da li bi eventualni neuspjeh nadmašio cijenu pasivnosti?

bottom of page