top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Kineska "djeca genijalci" koja to nisu

Grupa pretjerano revnosnih kineskih roditelja pokrenula je reakciju javnosti nakon što se saznalo da su pomogli svojoj djeci da dobiju nagrade za nauku na nacionalnom takmičenju, javlja South China Morning Post.

Naime, odbor takmičenja za mlade u naučnim i tehlološkim inovacijama (CASTIC) opozvao je u četvrtak treću nagradu koju je dobio učenik osnovne škole u provinciji Yunnan.


Dječak je prvobitno osvojio nagradu za genetsko istraživanje kolorektalnog karcinoma, ali kasnije se ispostavilo da naprosto nije bilo moguće da sam sprovede istraživanje, ponajviše zbog svog ograničenog razumijevanja genetike.


Njegov otac, specijalist za tumore i matične ćelije na Institutu za zoologiju u Kunmingu, kasnije je priznao da je pomagao sinu i uputio javno pismo u kojem se izvinjava zbog svog postupka.


Predmetom rasprave našlo također i dvoje učenika osnovne škole čiji je otac profesor na Univerzitetu Wuhan, i specijalist za bolesti jetre. Oni su prije dvije godine osvojili treću nagradu na istom takmičenju za istraživanje o tome kako ekstrakti lista čaja mogu pomoći u borbi protiv tumora jetre.


Njihov otac negirao im je da im pomaže u istraživanju, navodi novinski portal sina.com, a Općinsko udruženje za nauku i tehnologiju Wuhana saopćilo je da su oni samostalno došli na ideju i da su istraživanje proveli pod vodstvom učitelja.


Pitanja okružuju i dječaka iz Sichuana, koji je osvojio tri CASTIC nagrade za istraživanje u oblasti fizike, računarske nauke i umjetne inteligencije.


Njegov najnoviji članak o tome kako automobili bez vozača prepoznaju saobraćajne znakove postigao je veći stepen preciznosti od najbolje tehnologije na tržištu, prenosi Thepaper.cn.


Jedan neimenovani inženjer iz šangajske kompanije koja se bavi razvojem algoritama za samostalnu vožnju rekao je na novinskom portalu da bi, ukoliko je dječakovo istraživanje bilo originalno, to bi predstavljalo revoluciju u industriji i onda bi ga trebalo objaviti u najbolje rangiranom časopisu.


Izvještaji su pokrenuli javnu raspravu o problemima "varanja sistema." Kineska državna novinska agencija Xinhua u svome redovnom komentaru u četvrtak navela je djecu važno poučiti akademskoj etici, te da bi se trebalo snažno oduprijeti bilo kakvoj akademskoj prevari.


Usred pritužbi na to da je obrazovni sistem previše stresan za školarce, Kina je izdala nova pravila za smanjenje akademskog opterećenja učenika, nedavnom presudom u maju koja je zabranila nastavu izvan plana i programa.

 

0 comments

Comments


bottom of page