top of page
  • DS

Izrael želi vezu sa Saudijskom Arabijom željezničkim projektom vrijednim 27 milijardi dolara

Izrael će izgraditi željezničku prugu vrijednu 27 milijardi dolara koja će povezati njegove rubne oblasti sa Tel Avivom i u budućnosti mogla bi obezbijediti kopnene veze sa Saudijskom Arabijom, rekao je premijer Benjamin Netanyahu, prenio je Reuters.

Foto: Ilustracija


Najava je uslijedila nakon posjete najviših američkih zvaničnika Saudijskoj Arabiji prošle sedmice kako bi podržali moguće uspostavljanje formalnih odnosa između Rijada i Izraela.


Visoki izraelski zakonodavac rekao je da bilo kakvo uspostavljanje odnosa sa Saudijskom Arabijom ne izgleda nemoguće, uprkos prošlosedmičnom predviđanju američkog predsjednika Joea Bidena o ne tako brzom zbližavanju bliskoistočnih sila. „Mislim da je prerano govoriti o dogovoru koji je u pripremi“, rekao je Yuli Edelstein, šef Komiteta za vanjske poslove i odbranu Kneseta i visoki član Netanyahuove stranke Likud.


Otvarajući sastanak izraelske vlade, Netanyahu je izgledao kao da je zaobišao ustavnu krizu koja je potresa zemlju već sedam mjeseci, narušavajući njenu ekonomiju i povjerenje zapadnih saveznika u tamošnju demokratiju. Umjesto toga, promovisao je infrastrukturne inicijative, uključujući „Projekat jednog Izraela“, za koji je rekao da je smišljen da smanji vrijeme putovanja vozom do poslovnih i vladinih centara u zemlji na do dva sata.


„Želio bih da dodam da ćemo u budućnosti također moći prevoziti teret željeznicom od Eilata do našeg Mediterana i također ćemo moći da povežemo Izrael vozom sa Saudijskom Arabijom i Arapskim poluostrvom“, rekao je. „I na ovome radimo“, dodao je.

 

bottom of page