top of page
  • DS

Izrael prijeti napadom na Iran, Teheran poručuje da će uništiti Tel Aviv

Dolazak Josepha Bidena na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama promijenio je mnogo toga na Bliskom istoku. Odlaskom Donalda Trumpa, vjernog izraelskog saveznika i smrtnog neprijatelja Irana, stvorena je nova realnost. Bidenova privrženost nuklearnom sporazumu sa Iranom, a iz kojeg je Trump povukao SAD, u Izraelu je dočekana sa nevjericom.

Panorama Tel Aviva


Glavnokomandujući izraleske vojske general Aviv Kohavi upozorio je Bidenovu administraciju da se ne vraćaju sporazumu o nuklearnog energiji sa Iranom kojeg su SAD pod vodstvom Trumpa napustili.


Kako prenosi ABC News, general Kohavi je u svom obraćanju na Institutu na nacionalne sigurnosne studije poručio da je povratak tom sporazumu, čak i sporazumu sa izmjenama, „operacionalno i strategijski loš“ te dodao da bi se zbog iranske prijetnje Izrael odlučio da napadne Iran.


„Dao sam instrukcije armiji da pripreme više operacijskih planova u odnosu na postojeće planove“, dodajući da o akcijama odlučuju političari, ali da svi planovi moraju biti na stolu.



Iran: Zbrisat ćemo Tel Aviv


Ovakve najave iz Izraela nisu ostale bez odgovora iz Irana. Glasnogovornik iranske vojske general Abu Fadl Shikaraji poručio je da će njegova zemlja „uništiti Tel Aviv“ ukoliko Izrael „napravi grešku prema Iranu“.


„Izraelske prijetnje su dio psihološkog rata, a ako su te prijetnje realne onda su iluzija“, poručio je iranski general, dodajući da će Iran „uništiti i zbrisati Tel Aviv ukoliko Izrael napravi glupu grešku u odnosu na iranska nuklearna postrojenja.“


Ukoliko Iran bude izložen napadu, Iran će odmah uništiti izraelske baze, poručio je general Shikaraji, dodajući da „veliki dio iranskih vojnih kapaciteta još nije pokazan“ te da izraelska armija nije toliko moćna budući da nije u stanju da pobjedi libanski Hezbollah i palestinske grupe „uprkos međunarodnoj pomoći“ koju uživa Izrael.


 

bottom of page