top of page
  • DS

Izrael i Maroko zajedno grade fabrike dronova

Nedavno obnavljanje diplomatskih odnosa između dvije države, već donosi konkretne projekte. Maroko i Izrael zajednički će graditi fabrike dronova.

Arapski mediji pišu da će Maroko i Izrael graditi dvije fabrike bespilotnih letjelica u Al-Aoula regiji, odnosno na teritoriju pomenute afričke države.


To je rezultat pregovora zaključenih krajem novembra ove godine, kada je u posjetu Maroku došao izraelski ministar odbrane Benny Gantz. Jedna od dogovorenih aktivnosti jeste i jačanje saradnje dvije države u sektoru odbrane, zatim u obavještajnim poslovima, industrijskoj saradnji, vojnim vježbama i u drugim poljima.


Dronovi koji će se proizvoditi u Maroku biće domaći proizvod te države, a moći će da izvode borbene misije i da sakupljaju obavještajne podatke.


Izraelski partner u projektu biće kompanija Bluebird Aero System koja će donijeti potrebna znanja za proizvodnju dronova.


U decembru 2020. godine Izrael i Maroko su obnovili svoje diplomatske odnose, koji su bili prekinuti od palestinske Intifade 2002. godine.

 

bottom of page