top of page
  • DS

Italijanski ministar odbrane: Pridruživanje kineskoj inicijativi „Pojas i put“ bila je loša odluka

Italija je donijela „improviziranu i groznu“ odluku kada se prije četiri godine pridružila kineskoj inicijativi „Pojas i put“ (BRI), rekao je italijanski ministar odbrane Guido Crosetto.

Foto: Katedrala u Milanu - "Duomo di Milano"


Italija je potpisala BRI pod prethodnom vladom, postavši jedina velika zapadna zemlja koja je poduzela takav korak. Crosetto je dio administracije koja razmišlja kako da se oslobodi sporazuma javio je Reuters.


BRI šema predviđa obnovu starog Puta svile kako bi se Kina povezala sa Azijom, Evropom i šire uz veliku infrastrukturnu potrošnju. Kritičari ga vide kao oruđe Kine za širenje svog geopolitičkog i ekonomskog uticaja.


„Odluka da se pridruži (novom) Putu svile bio je improvizovani i grozni čin“ koji je umnožio kineski izvoz u Italiju, ali nije imao isti efekat na italijanski izvoz u Kinu, rekao je Crosetto za list Corriere della Sera.


„Danas je pitanje: kako se vratiti (iz BRI) bez oštećenja odnosa (sa Pekingom). Jer istina je da je Kina konkurent, ali je i partner“, dodao je ministar odbrane.


Nakon sastanka u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u četvrtak, premijerka Giorgia Meloni rekla je da njena vlada još razmatra BRI i najavila posjet Pekingu u bliskoj budućnosti.


Odluku ćemo donijeti prije decembra“, rekla je Meloni američkoj televiziji Fox News u intervjuu emitovanom u nedjelju, dodajući da to pitanje zahtijeva razgovore s kineskom vladom i unutar italijanskog parlamenta.


Meloni je ponovila svoje mišljenje da je „paradoks“ da Italija, iako je dio BRI, nije zemlja G7 s najvećom trgovinskom razmjenom s Kinom, i rekla da to pokazuje da je moguće imati dobre odnose s Pekingom bez inicijative.

 

bottom of page