top of page
  • DS

Istraživači holokausta koriste vještačku inteligenciju za traženje neimenovanih žrtava

Istraživači u Izraelu se okreću vještačkoj inteligenciji (AI) kako bi pročešljali hrpe zapisa i pokušali identifikovati stotine hiljada Jevreja ubijenih u holokaustu čija imena nedostaju na službenim spomenicima, javio je Reuters.


Foto: Koncentracijski logor Auschwitz


Više od šest miliona Jevreja su ubili nacisti tokom Drugog svjetskog rata, genocida koji se obilježava širom svijeta u ponedeljak na Yom HaShoah, ili Dan sjećanja na holokaust. U pripremama za te komemoracije, osoblje Svjetskog centra sjećanja na holokaust Yad Vashem u Jerusalemu reklo je da rade na intenziviranju potrage za detaljima poznatih i nepoznatih žrtava nakon što su razvili vlastiti softver koji pokreće AI.


Tokom godina, volonteri su ušli u trag informacijama o 4,9 miliona pojedinaca čitajući izjave i dokumente, provjeravajući filmske snimke, groblja i druge zapise. „Ljudskom biću je veoma teško to učiniti, samo da pređe preko svega i da ne propusti nijedan detalj“, rekla je za Reuters Esther Fuxbrumer, šefica razvoja softvera u centru.


Postoje ogromne praznine u njihovim postojećim evidencijama od devet miliona. Nacisti su „samo uzimali ljude, streljali ih i zatrpali u jamu. I više niko nije imao da priča o njima“, rekla je Fuxbrumer.


A tu je i ogroman zadatak povezivanja pojedinaca sa datumima i članovima porodice i drugim detaljima, pazeći na duplikate i upoređujući račune. Sistem vještačke inteligencije, razvijen u protekle dvije godine da bi pregledao zapise na engleskom, hebrejskom, njemačkom, ruskom i drugim jezicima, trenutno je u fazi testiranja.


„Ta tehnologija radi veoma brzo, potrebno je nekoliko sati da se pređe preko stotina svjedočanstava i vrlo su tačni rezultati“, rekla je Fuxbrumer. „Vidjeli smo da iz svakog svjedočenja možemo dobiti između šest ili sedam imena sa punim detaljima koje možemo automatski staviti u našu bazu podataka, a oko 10% imena koja smo otkrili već imamo u našoj bazi, ali 90% su nova imena. za koje nismo znali.“


U jednom slučaju su pronašli informacije o Yehudit i Ruth Rosenbaum, dvije četiri i po godine starim sestrama bliznakinjama iz Rumunije koje su odvedene u Auschwitz. Yehudit je preživio. Ruth je ubijena. „Uspjeli smo da donesemo više informacija o Ruth od nekoga ko uopšte nije njena porodica, od nekoga ko ju je upoznao u kampu“ rekla je Fuxbrumer.


U radu, osoblje provodi testove na 400 od svojih 30.000 svjedočenja, uključujući mnoge snimljene video snimke preživjelih od tri sata. Fuxbrumer je rekla da je dodano 1.500 novih imena, a da se očekuje još mnogo u narednim sedmicama, kada se sistem koristi za svih 30.000 svjedočenja. Sljedeća faza će obuhvatiti dnevnike.


„Vjerujemo da ćemo na taj način moći iznijeti mnogo priča o mnogo ubijenih žrtava, male djece koju niko drugi nije znao, da nam ispričaju priču o tome šta im se dogodilo“, zaključila je.


 

bottom of page