top of page
  • DS

Iranski predsjednički izbori: Očekivana pobjeda Raisija

Na iranskim predsjedničkim izborima koji su održani jučer pobjedio je Ebrahim Raisi, baš kao što je bilo i očekivano, uz rekordno malu izlaznost glasača.


Prema prvim informacijama iz Irana, nakon 90 posto prebrojanih glasova, Raisi je odnio ubljedljivu pobjedu dobivši 17,8 miliona glasova od ukupno 28,6 miliona prebrojanih glasova, odnosno čak 62 posto. Drugoplasirani kandidat Mohsen Rezaei dobio je 3,3 miliona glasova, odnosno 11 posto.


Ono što je obilježilo ove izbore jeste mala izlaznost, manja od 50 posto, a što je najmanje od 1979. godine. Mnogi tvrde da je slab odaziv, ustvari, protest građana prema stanju u zemlji i činjenici da su mnogi kandidati eliminisani iz utrke od strane nadležnih tijela. Jedan od eliminisanih je i bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad, o čemu smo ranije detaljnije pisali.


Raisi pripada najužem establišmentu u zemlji i politička je figura koja ima snažno uporište u iranskom društvu, obavljajući različite državne funkcije. Pominjan je i kao novi ajatolah u bliskoj budućnosti.

 


bottom of page