top of page
DS

Iran zaprijetio Azerbejdžanu i Armeniji zbog Nagorno Karabakha

Glasnogovornik iranskih oružanih snaga Abu Fadl Shikaraji izjavio je u subotu da njegova država "neće tolerisati prisustvo terorista na svojim granicama sa Nagorno Karabakhom, niti će dozvoliti uspostavljanje izraelskih baza u blizini svojih granica."

Brigadni general Shikaraji je to rekao u intervjuu agenciji Mizan, prenosi Al Masdar. On je izjavio da iranski vođa ajatolah Ali Khamenei naglasio da Armenija mora vratiti zemlju "okupiranu" Azerbejdžanu i da se Iran nada da će to biti riješeno putem dijaloga. "Dvije države, dvije strane, koje se spore oko Karabakha, naši su susjedi i poštujemo oba, a u isto vrijeme podržavamo oslobađanje okupirane zemlje", dodao je Shikaraji. Također je naglasio da se moraju poštivati prava Armena, posebno onih koji žive na muslimanskim područjima.


Shikarji je ostaknuo da Iran pridaje važnost sigurnosti svojih granica i građana koji žive u pograničnom području, ističiući da dvije države (Armenija i Azerbejdžan) moraju poštovati iranski teritorijalni integritet, jer će "svaka prijetnja njegovoj državi naići na čvrst odgovor."


Shikaraji je zatražio od Armenije i Azerbejdžana da ne stvaraju uslove za ulazak terorista u iransku regiju, dodajući da Iran "ne može tolerisati prisustvo takfirskih terorista."


"Prisustvo špijunskih baza koje pripadaju Izraelu je još jedna važna tačka, jer nikada nećemo dozvoliti uspostavljanje njihovih baza u blizini naših granica i na spornim područjima u kojima se vode sukobi. To je odgovornost države koja dozvoljava prisustvo takfira i cionista", poručio je iranski general.


Sukob u Nagorno Karabakhu je i važno regionalno pitanje, a svoju ulogu u tom sukobu imaju i svjetske i regionalne sile, o čemu smo ranije detaljnije pisali.


 

0 comments

Comments


bottom of page