top of page
  • DS

Iran sagradio i predao na upotrebu veliki ratni brod

Iranska revolucionarna garda (IRGC) dobila je na upotrebu ratni brod sagrađen u Iranu, a koji može nositi helikoptere, dronove i raketne sisteme različitih vrsta.

Kako javlja Press TV, IRGC je dobila na korištenje ratni brod sposoban za prekookeanske plovidbe. Brod je dobio ime "Shahid Roudaki", po poginulom komandantu IRGC mornarice.


Brod od 400 tona, ima dužinu 150 metara i širinu od 150 metara, piše Press TV i dodaje da brod može nositi različite letjelice, dronove, manje brodove, raketne sisteme i radare. Na brodu se nalaze moderni iranski radari, rakete zemlja-zemlja, rakete zemlja-zrak, napredni sistemi za elektronsko ratovanje i Khodrad 3 protivvazdušni sistem, a sve pomenuto je djelo iranskih stručnjaka.


Iako nije izneseno mnogo podataka vezano za ovaj brod, jasno je da se radi o brodu manjem od nosača aviona kakve imaju Sjedinjene Američke Države, ali da brod može nositi helikoptere i da posjeduje helidrom. Poređenja radi, jedan od ponosa američke mornarice USS Nimitz je 333 metra dug i upotrebi je gotovo pedeset godina.


Associated Press ocjenjuje da predstavljanje novoga iranskog broda dolazi u vremenu pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama. U isto vrijeme, ovakav brod izgrađen u Iranu pokazuje sposobnost i snagu te države.


 

bottom of page