top of page
  • DS

Iran želi graditi željeznicu od Mediterana do Perzijskog zaljeva

Iran ima namjeru da poveže dva mora kopnenim putem i skrati putovanje za tri dana. Ovo je izjavio visoki iranski zvaničnik Mohebati Yousefi, naglašavajući da sa gradnjom treba početi čim prije.

Yousefi, koji je član iranskog parlamenta, govoreći za iransku agenciju Fars, rekao je da čim prije treba krenuti u povezivanje Irana i ostatka Azije sa Sredozemnim morem, preko Iraka i Sirije. Na taj način, smatra Yousefi, prijevoz robe bi bio skraćen za čitava tri dana.


Prema njegovim riječima, nova željeznica bi povezivala Iran, preko iračkog grada Basra, sa Latakiom u Siriji i da je od izuzetne važnosti za ekonomski razvoj sve tri države.


Yousefi je zatražio od vlasti da se čim prije uključe u projekat i pronađu izvore finansiranja.


O projektu su ove tri države ranije razgovarale, ali je širenje virusa COVID-19 odložilo daljnje aktivnosti, podsjeća Al Masdar News.


Strateška važnost


Ovaj važan projekat Iranu može donijeti višestruke benefite. Prvo, Iran može povezati željeznicom Teheran sa saveznicima u Iraku, Siriji i Libanu te u isto vrijeme biti važna karika u kineskom novom „Putu svile“, odnosno kineskim nastojanjima za ekonomsku ekspanziju širom svijeta. U sirijskoj provinciji Latakia smještena je i ruska vojna baza.


Gradnja željeznice je moguća i činjenicom da Iran kontroliše strateški grad Al-Bukamal na granici Sirije i Iraka i sa te važne geopolitičke tačke može dalje djelovati u čitavoj regiji, a o čemu smo ranije detaljnije pisali.


 

bottom of page