top of page
  • DS

Indija će izgraditi novu pomorsku bazu u blizini Maldiva usred tenzija s Kinom

Indija je objavila planove za svoju novu pomorsku bazu na jugozapadnoj obali zemlje u blizini Maldiva, javio je AP.



Foto, ilustracija: Zastava Indije


Indijska mornarica saopštila je u subotu da planira izgraditi bazu pod nazivom INS Jatayu na Minicoyu, najjužnijem ostrvu u arhipelagu Lakshadweep. Indijska ostrva Lakshadweep leži oko 130 kilometara sjeverno od Maldiva. Rečeno je da će detaljniji plan biti objavljen u srijedu.


„Baza će poboljšati operativni doseg i olakšati operativne napore indijske mornarice prema operacijama protiv piraterije i narkotika u zapadnom Arabijskom moru. To će također povećati sposobnost indijske mornarice kao prvog odgovornog u regiji i povećati povezanost s kopnom“, navodi se u saopštenju mornarice, dodajući da je baza dio politike za „postepeno povećanje sigurnosne infrastrukture na strateški važnim“ ostrvima.


Indija već ima bazu u Lakshadweepsu, INS Dweeprakshak na Kavaratiju.


Tenzije između Indije i Maldiva su porasle otkako je predsjednik Maldiva Mohamed Muizzu došao na vlast prošle godine, o čemu smo ranije detaljnije pisali. Nakon preuzimanja vlasti, Muizzu je posjetio Kinu prije Indije i rekao da veličina Maldiva nije dozvola bilo kome da maltretira zemlju, kao očiti odgovor na pozive na indijskim društvenim medijima da turisti bojkotuju Maldive nakon što su tri zamjenika ministara Maldiva govorili pogrdno o indijskom premijeru Narendru Modiju. Sva trojica su kasnije suspendovani.


U februaru je Muizzu zatražio od Indije da zamijeni vojno osoblje koje upravlja avionima humanitarne službe sa sjedištem na Maldivima civilnim tehničkim osobljem. Vjeruje se da se najmanje 75 indijskih vojnih lica nalazi na Maldivima, a njihove poznate aktivnosti uključuju prijevoz pacijenata sa udaljenih otoka i spašavanje ljudi na moru.


 

bottom of page