top of page
  • DS

Indija proizvela prvi domaći nosač aviona

Indijsko ministarstvo odbrane izvjestilo je da ta država sljedeće godine u upotrebu pušta prvi domaći nosač aviona.


Nosač aviona pod imenom „INS Vikrant“ biće pušten u upotrebu u prvoj polovini naredne godine, izjavio je ministar odbrane Rajnath Singh, nakon što je obišao brodogradilište Cochin gdje se radovi privode kraju.


„Pregledao sam tekuće radove na domaćem nosaču aviona (IAC) koji je indijski ponos. IAC je dostigao značajan napredak. Njegovo puštanje u rad naredne godine biće prigodna počast za 75 godina nezavisnosti Indije“, napisao je na Twitteru Singh.


Ministar je također saopštio da je 75 posto komponenata nosača aviona napravljeno u Indiji, uključujući dizajn, metalne dijelove korištene za konstrukciju te najvažnija oružja i senzore.


Ranije je saopšteno da će na nosaču aviona biti smješteni avioni ruski MiG-29K, ruski helikopteri Kamov, američki helikopteri SH-60 i lahki helikopteri indijske proizvodnje.


Ministar Singh je također istakao da se trenutno u indijskim brodogradilištima ubrzano proizvode vojni brodovi, čak 42 od naručenih 44.



Indijski zamah


Nosač aviona kojeg će Indija naredne godine predati vojsci na upotrebu, nazvan u čast jedinog nosača aviona kojeg je ta zemlja imala nakon kupovine od strane Rusije poslije raspada SSSR-a, već je trebao biti proizveden 2018. godine. Kašnjene je prouzrokovano brojnim problemima, a kasnije i širenjem virusa COVID-19. Zbog toga neki smatraju da će nosač aviona biti u upotrebi tek 2024. godine, odnosno dvije godine poslije datuma koji je danas najavljen.


Brodogradilište Cochin Shipyards Limited je u vlasništvu države i ono je dobilo zadatak da sagradi nosač aviona koji je dug 260 metara i sa deplasmanom od 37,500 tona. Kao takav, prema planovima, trebao bi primiti 30 aviona i 20 helikoptera. Avioni će biti ruske proizvodnje, jer sistem koji pomaže u slijetanju i polijetanju aviona namjenjen je ruskim avionima MiG-29, što govori o ruskom učešću u razvoju ovoga nosača aviona.


Indiji su, prema ranijim informacijama, potrebna barem tri nosača aviona, od čega će jedan biti raspoređen uz istočne, a drugi uz zapadne obale Indije, dok će treći biti u pristaništvu na redovnom održavanju.


Ubrazan proizvodnja nosača aviona i drugih ratnih brodova uslovljena je i jačanjem kineske mornarice koju Indija smatra najvećim rivalom u regiji.

 

bottom of page