top of page
  • DS

Hunte iz Burkine Faso i Malija dale podršku hunti u Nigeru tokom posjete toj zemlji

Delegacije vlada Malija i Burkine Faso uvjerile su čelnike hunte u Nigeru u njihovu punu podršku, tokom posjete generalu Abdourahamaneu Tchianiju u Niameyu, glavnom gradu Nigera, javio je BBC.

Foto: Rijeka Niger


To dolazi u trenutku kada bi regionalni blok ECOWAS trebao imati samit u četvrtak na kojem bi se razgovaralo o sljedećem potezu protiv nigerske hunte.


Vojni lideri Nigera ignorisali su rok ECOWAS-a da na vlast vrate predsjednika Mohameda Bazouma do nedjelje, a koji je još uvijek je u zatočeništvu. Hunta je ostala prkosna pred sankcijama i prijetnjama ECOWAS-a, uključujući vojnu intervenciju za koju je blok rekao da bi bila „posljednja opcija“.


Glasnogovornik vojne vlade Malija Abdoulaye Maiga je opisao sankcije ECOWAS-a Nigeru kao „nezakonite, nelegitimne i nehumane“. On je rekao da se Burkina Faso, Mali i Niger već više od jedne decenije suočavaju sa „negativnim socio-ekonomskim, sigurnosnim, političkim i humanitarnim posljedicama NATO-ove opasne avanture u Libiji“.


Izaslanik Malija je također ohrabrio Niger da bude „otporni i stoički“ kroz ova „teška vremena“ i uvjeravao ih u pobjedu i njihovu nepokolebljivu podršku.


Vojni čelnici Malija i Burkine Faso prošle sedmice upozorili su na vojnu intervenciju ECOWAS-a u Nigeru, rekavši da to znači „objavu rata“ njihovim zemljama.

 

bottom of page