top of page
  • DS

Hunta u Nigeru prekida sigurnosne sporazume sa EU, okreće se Rusiji u oblasti odbrane

Nigerska hunta u ponedjeljak je poništila dva ključna vojna sporazuma koja je zapadnoafrička nacija potpisala s Evropskom unijom kako bi pomogla u borbi protiv nasilja u afričkoj regiji Sahel dok su čelnici vojske te zemlje i visoki ruski zvaničnik odbrane razgovarali o vojnoj saradnji, javio je AP.

Foto, ilustracija: Rijeka Niger


Prije puča kojim je svrgnut predsjednik zemlje Mohamed Bazoum, Niger je bio Zapadni i posljednji veliki sigurnosni partner Evrope u Sahelu, ogromnom regionu južno od pustinje Sahare koji su islamske ekstremističke grupe pretvorile u žarište globalnog terora.


U dopisu, ministarstvo vanjskih poslova Nigera navodi da je vlada odlučila da „povuče privilegije i imunitete date“ u okviru misije vojnog partnerstva EU u Nigeru koja je pokrenuta u februaru i shodno tome „nema zakonske obaveze“ u vezi s tim partnerstvom.


Rapuštena je i civilna misija EU za izgradnju kapaciteta osnovanu 2012. godine radi jačanja sektora unutrašnje sigurnosti Nigera, efektivno poništavajući svoje odobrenje za misije.


U posjeti u nedjelju, ruska delegacija koju je predvodio zamjenik ministra odbrane Yunus-bek Yevkurov sastala se sa vođom nigerske hunte, generalom Abdourahmaneom Tchianijem i državnim ministrom za nacionalnu odbranu Salifouom Modyjem. Dvije strane održale su u ponedjeljak još sastanaka na kojima su razgovarali o vojnim i odbrambenim pitanjima.


„U središtu razgovora je jačanje saradnje između dvije zemlje u oblasti odbrane“, navodi se u saopštenju nigerskog ministarstva odbrane.


Do julskog puča Francuska je imala 1.500 vojnika koji su djelovali u Nigeru, ali ih je domaćin pozvao da napuste zemlju.


 

bottom of page