top of page
  • DS

Honduras otvorio ambasadu u Kini nakon prekida veza sa Tajvanom

Honduras je u nedjelju otvorio ambasadu u Pekingu, objavili su kineski državni mediji, mjesecima nakon što je država iz Centralne Amerike prekinula odnose s Tajvanom kako bi uspostavila diplomatske odnose s Kinom, javio je AP.


Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i njegov honduraški kolega Enrique Reina učestvovali su u nedjelju na inauguraciji ambasade, javili su kineski mediji. U izvještaju se navodi da Honduras treba da odredi stalnu lokaciju ambasade i da će povećati broj osoblja.


Qin je obećao da će Kina uspostaviti novi model „prijateljske saradnje“ između zemalja različitih veličina i sistema, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.


Simbol jačanja diplomatskih odnosa dvije strane došao je tokom šestodnevne posjete Kini predsjednice Hondurasa Xiomare Castro. Ona je u petak doputovala u Šangaj u svoju prvu posjetu od uspostavljanja odnosa.


Tokom svog boravka u Šangaju, posjetila je sjedište Nove razvojne banke, banke koju su osnovale zemlje BRICS-a, koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Honduras je zatražio prijem u banku, objavila je njena kancelarija. Predsjednica je posjetila i istraživački centar Huaweija prije nego što je stigla u Peking, objavili su kineski mediji.

 

bottom of page