top of page
  • DS

Evropske kompanije izgubile su najmanje 100 milijardi eura na ruskom tržištu

Direktni gubici evropskih kompanija na ruskom tržištu iznosili su najmanje 100 milijardi eura nakon invazije na Ukrajinu, objavio je ruski Tass pozivajući se na The Financial Times (FT).

Foto: Ilustracija


Anketa godišnjih izvještaja 600 evropskih grupa i finansijskih izvještaja za 2023. godinu pokazuje da je 176 kompanija zabilježilo umanjenje vrijednosti imovine, devizne troškove i druge jednokratne troškove kao rezultat prodaje, zatvaranja ili smanjenja ruskih poslova“, piše FT, prenosi Tass. „Ukupni broj ne uključuje indirektne makroekonomske posljedice rata kao što su veći troškovi energije i roba“, dodaje se.


„Najveći troškovi povlačenja koncentrisani su u nekoliko izloženih sektora. Oni sa najvećim otpisima i troškovima su naftne i gasne grupe, gdje su samo tri kompanije - BP, Shell i TotalEnergies - prijavile kombinovane troškove od 40,6 milijardi eura“, piše list, dodajući da su gubici nadmašeni ogromnim ukupnim profitom zbog rasta cijena nafte i gasa. Gubici industrijskih kompanija, uključujući proizvođače automobila, iznosili su 13,6 milijardi eura.


„Finansijske kompanije, uključujući banke, osiguravače i investicione firme, zabilježile su 17,5 milijardi eura otpisa i drugih troškova“, naveo je FT prema Tassu.

 

bottom of page