top of page
  • DS

EU uvela nove sankcije Rusiji

Evropska unija nametnula je nove trgovinske sankcije Rusiji i proširila popis osoba kojima zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor bloka EU zemalja u okviru osmog paketa sankcija koje su jučer stupile na snagu, javljaju agencije.


"Nove mjere, objavljene u Službenom listu EU, odgovor su na eskalaciju Rusije u agresorskom ratu protiv Ukrajine, što se jasno očituje u aneksiji ukrajinskih teritorija nakon sramotnih 'referenduma', u mobilizaciji rezervnih snaga i prijetnji nuklearnim oružjem", navela je Evropska komisija u obrazloženju.


Sankcije donose i ograničenje cijena ruske nafte i zabranu državljanima Evropske unije da obnašaju dužnosti u upravnim odborima ili menadžmentu preduzeća koja pripadaju ruskoj državi. Najviša cijena nafte tek se treba dogovoriti s skupinom G7 i jednoglasno je treba odobriti svih 27 članica unije, prenose agencije.


Ovo je osmi paket sankcija protiv Kremlja, koji je Evropska unija donijela od početka ruske agresije na Ukrajinu, uvodi novu zabranu uvoza u obimu 7 milijardi eura kako bi se Rusiji smanjili prihodi.


Sankcije uključuju i zabranu uvoza proizvoda od čelika, proizvodnih mašina i uređaja, plastike, vozila, tekstila, cipela, kože, keramike, određenih hemijskih proizvoda i nakita koji nije od zlata. Nova ograničenja u području izvoza imaju za cilj smanjenje ruskih sposobnosti razvoja u vojnoj industriji i sigurnosti, zatim i zabranu izvoza uglja, nekih specifičnih elektroničkih dijelova, tehničkih proizvoda za avioindustriju i određenih hemijskih proizvoda.

 

bottom of page