top of page
  • DS

EU nije zadovoljna isporukama vakcina kompanije AstraZeneca

Evropska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske kompanije AstraZeneca i želi znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze vakcina isporučene, izjavila je danas povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides.


“Evropska unija je pretfinansirala razvoj i proizvodnju vakcine i želi vidjeti povrat uloženog. Želi tačno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneca, prenosi Patria.


AstraZeneca je prošli petak “iznenađujuće” izvijestila Brisel da neće moći sljedećih sedmica isporučiti količine vakcina prema ugovoru koji je potpisala s Evropskom komisijom.


“EU želi da naručene i plaćene doze vakcina budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, naglasila je povjerenica. Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode vakcinu protiv COVID-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti vakcinu proizvedenu u EU u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke.


Komisija je stoga predložila zemljama članicama da se čim prije uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza vakcine iz EU-a.


“Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza vakcine iz EU-a”, istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko vakcina protiv COVID-19 u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.


Očekuje se da će EVropska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje vakcine koju je AstraZeneca razvila u saradnji sa Univerzitetom u Oxfordu, no to će malo vrijediti ako kompanije ostane pri svojoj najavi da će biti kašnjenja u isporuci vakcine.


 

Comments


bottom of page