top of page
  • DS

Etiopija zabranila avionski saobraćaj iznad brane na Plavom Nilu

Etiopija je zabranila sve letove iznad nove gigantske hidroelektrane u izgradnji na rijeci Plavi Nil, kako su objasnili, iz sigurnosnih razloga.

Kako izvještava Reuters, generalni direktor etiopske kompanije za civilne letove Wesenyeleh Hunegnaw, je u telefonskom razgovoru sa ovom agencijom izjavio da su "svi letovi iznad brane zabranjeni zbog sigurnosnih razloga", ali nije dao dodatna objašnjenja.


Radi se o megaprojektu vrijednom 4 milijarde dolara, a protiv kojeg su Sudan i Egipat, koji strahuju da će izgradnjom ove brane ostati bez dovoljne količine voda u rijeci Nil. Zvanična Adis Abeba je odbacila optužbe iz Sudana i Egipta i saopštila da je ovo unutrašnje pitanje Etiopije.


"Velika brana etiopske obnove" je megaprojekat etiopskih vlasti koji će tu siromašnu državu pretvoriti u najvećeg izvoznika elektične energije u Africi, a finansira se iz domaćih izvora. Brana se nalazi na 15 kilometara od granice sa Sudanom na Plavom Nilu koji zajedno spajanjem sa Bijelim Nilom čini rijeku Nil, koja je žila kucavica za Sudan, a posebno za Egipat. Visoka je 147 metara, duga 3,8 kilometara i ima instalisanu snagu od 6.450 megavata. Gradnja bi trebala biti završena 2023. godine, a punjnje akumulacionog jezera već je počelo ove godine.


O geopolitičkom značaju ove brane, prije svega za Egipat, ranije smo detaljnije pisali.


Protekle sedmice komandant zračnih snaga Etiopije general Yilmar Merdasa je izjavio da je njegova zemlja spremna da brani ovu veliku branu od bilo kakvog napada. Tokom ove godine zabilježeni su sukobi između vojske Sudana i Etiopije, a etiopski premijer Abiy Ahmed je izjavio da zemlji prijeti rat. Ahmed je dodao da njegova zemlja neće odustati od gradnje, jer bi to bilo političko samoubistvo. Sa druge strane, Egipat i Sudan se protive gradnji.


 

bottom of page