top of page
  • DS

Ekvador odustao od plana da pošalje sovjetsko oružje Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Ekvadora rekao je da ta zemlja ne planira slati oružje iz sovjetskog doba u Ukrajinu nakon što je predsjednikovo obećanje da će to učiniti izazvalo prepirku s Moskvom oko izvoza banana i cvijeća, javio je AFP.



Foto: Quito


„Ekvador neće slati nikakav ratni materijal zemlji koja je uključena u međunarodni oružani sukob“, rekla je ministrica vanjskih poslova Gabriela Sommerfeld kongresnom odboru.


Predsjednik Daniel Noboa rekao je prošlog mjeseca da se Quito složio da razmijeni rusku vojnu opremu koja je postala „stari metal“ za novo američko oružje vrijedno oko 200 miliona dolara.


Ekvador je planirao da pošalje šest ruskih vojnih helikoptera, dalekometne raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane u Sjedinjene Države. Oružje bi zatim bilo poslano Ukrajini. U zamjenu, Ekvador bi dobio moderno oružje kako bi se suprotstavio moćnim narko bandama.


Moskva je osudila ovu „nepromišljenu“ odluku i zabranila uvoz nekih ekvadorskih banana i cvijeća, navodeći kao razlog otkrivanje štetočina. U petak je ekvadorski ministar trgovine Sonsoles Garcia rekao na mreži X da je ruski embargo za pet kompanija na izvoz banana ukinut.


Ekvador je najveći svjetski izvoznik banana i jedan od najvećih izvoznika cvijeća, uglavnom ruža. Devet od deset banana koje Rusija uvozi dolazi iz Ekvadora, prenose ruski mediji.


 

bottom of page