top of page

Egipat kaže da su napadi Husa smanjili prihod od Sueckog kanala za 40 do 50 posto

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi izjavio je da su se prihodi od Sueckog kanala do sada ove godine „smanjili za 40 do 50 posto“ zbog napada na brodove od strane Husa.



Foto: Ilustracija, trgovački brod


Kanal je jedan od glavnih izvora deviza za Egipat koji je zahvaćen teškom finansijskom krizom. Od novembra Husi su izvršili brojne napade na brodove u Crvenom moru, za koje grupa kaže da su usmjereni na brodove koji su povezani s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima.


Napadi su doveli do toga da nekoliko velikih brodarskih kompanija obustave prolaz kroz Crveno more, koje obično nosi oko dvanaest posto globalne trgovine, i preusmjeri brodove oko Afrike.


„Vidite šta se dešava na našim granicama... sa Gazom, vidite Suecki kanal, koji je donosio Egiptu skoro deset milijardi dolara godišnje. Ovi prihodi su se smanjili za 40 do 50 posto i Egipat mora da nastavi da plaća kompanije i partnere“, rekao je al-Sisi tokom konferencije s naftnim kompanijama, prenijele su agencije.


Ujedinjene nacije su krajem januara saopštile da je ukupan broj brodova koji prolaze kroz Suecki kanal, koji povezuje Crveno more sa Mediteranom, pao za 42 posto u prethodna dva mjeseca.


 

bottom of page