top of page
  • DS

Egipat i UAE pokreću arapsku digitalnu školu

Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati razgovaraju o pokretanju prve arapske digitalne škole, odnosno o načinima pokretanja digitalne škole za ljude širom svijeta.

Kako javljaju egipatski mediji, dvije države obavljaju razgovor na nivou državnih ministara zaduženih za obrazovanje. Cilj im je omogućiti „personalizirano i fleksibilno iskustvo učenja na daljinu“, a koje će biti dostupno ljudima širom svijeta.


Dalje se navodi, prva arapska digitalna škola će pružiti sveobuhvatno učenje na daljinu, koristeći umjetnu inteligenciju i najmodernije tehnologije kako bi se poboljšao proces učenja i usvajanja znanja.


Digitalna škola namjenjena je prije svega izbjeglicama i učenicima koji nemaju pristup uslugama u obrazovanju, ali i svim mladima bez obzira na njihov socijalni, ekonomski i obrazovni status. Procjenjuju se da milion izbjeglica na Bliskom istoku trebaju ovakvo obrazovanje, a koje će im biti dostupno u narednih pet godina. Dvije strane su se složile da učenje na daljinu daje odlične rezultate tokom epidemije koronavirusa.


Digitalna škola je pokrenuta u novembru prošle godine pod okriljem Globalne inicijative Mohammeda bin Rashida (MBRGI), fondacije koja je osnovana u UAE 2015. godine.


Škola će kombinovati virtualne časove način i učenja prilagođen svakom učeniku iz matematike, nauke, arapskog jezika, informatike i engleskog jezika, a koji se temelje na interaktivnoj simulaciji, učenjem kroz igru i modulima učenja uz pomoć umjetne inteligencije.


Predstavnici dvije države vjeruju da će ovakav način učenja omogućiti učenicima interakciju sa profesorima i između samih učenika sa svih strana svijeta. To će učenicima pomoći da steknu širom svijeta priznate diplome, a što će im dati prednost u upisivanju na fakultet ili u traženju posla.


 

bottom of page