top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Donald Trump najavio novu kandidaturu za predsjednika

U jednosatnom obraćanju bivši američki predsjednik govorio je o Josephu Bidenu, nazvao sebe žrtvom i obećao oživljavanje svoje politike.

"Kako bih Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Donald Trump u utorak navečer mnoštvu pristalica.


"Baš kao što sam obećao 2016. godine, ja sam vaš glas. Washingtonski establišment želi nas ušutkati, ali mi im to nećemo dozvoliti. Ono što smo zajedno izgradili u proteklih šest godina najveći je pokret u historiji, jer se ne radi o politici. Radi se o našoj ljubavi prema ovoj velikoj zemlji, Americi, i nećemo dozvoliti da ona propadne", rekao je Trump.


Otkako je izgubio izbore 2020, Trump je osporavao legitimitet izbornih rezultata, opetovano tvrdeći da je utrka bila "namještena", zbog procesa glasanja putem pošte. Trump je tada tvrdio da su izbori pokradeni, a njegov pravni tim podigao je niz tužbi u državama na diljem zemlje.


Trumpova najava dolazi sedmicu nakon izbora za Kongres na kojima republikanci nisu ostvarili očekivanu pobjedu. Demokrate su uspjele zadržati kontrolu nad Senatom, i čak i ako republikanci uspiju osvojiti većinu u Predstavničkom domu, očekuje se da će ona biti neznatna.

Bivši predsjednik bio je značajno uključen u izbornu kampanju za Kongres, podržavajući republikanske kandidate širom zemlje, ali nije tajna da određeni krugovi unutar te stranke ne gledaju blagonaklono na njegovu novu kanditaturu.


Tako je bivši potpredsjednik Mike Pence tokom polusatnog intervjua u sklopu promocije svoju novu knjigu "So Help Me God", sugerirao da ne bi podržao Trumpa.


"Mislim da ćemo imati bolje kandidate", rekao je Pence.

Comments


bottom of page