top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Bundesliga počinje sredinom maja

Izgleda da više nema prepreka za ponovno pokretanje Bundeslige od sredine maja sa utakmicama bez gledatelja. Njemačka nogometna liga (DFL) kao krovna organizacija 36 profesionalnih klubova u prvoj i drugoj ligi dobila je dugoočekivano političko odobrenje s vrha. Kancelarka Angela Merkel (CDU), nakon savjetovanja s premijerima saveznih država bila je jasna: "Sportska takmičenja mogu ponovo započeti sredinom maja prema odobrenim pravilima." prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Znamo da je to vrlo kontroverzan potez, ali mislim da je i više nego opravdano “, rekao je premijer Bavarske Markus Söder dodajući kako bi se svi trebali nastaviti pridržavati higijenskih mjera, istovremeno upozoravajući i na slučaj nogometaša Salomona Kaloua, koji je objavio video u kojem on i ostali igrači berlinske Herthe ne poštuju pravila ponašanja tokom zaraze: "Igrači koji se ponašaju nerazumno, također bi se trebali suočiti sa posljedicama. Bio je to težak autogol jednog od igrača Herthe BSC.” Kaloua je tada suspendovan od strane svog kluba, što je dalo argumenata kritičarima za tvrdnje da je pokretanje Bundeslige ipak prevelik rizik.

Hamburški kancelar Peter Tschentscher rekao je da je odluka o startu Bundeslige "jednoglasna i sporazumna". Osvrnuo se i na "veliku bazu navijača" , koja jedva čeka ponovni početak sezone. Međutim, on je uvjeren i kako je bilo važno donijeti tu odluku jer su profesionalni, kao i amaterski sportovi već pomalo počeli padati u zaborav. Naročito je bilo važno donijeti odluku o dopuštanju treninga na otvorenom za masovnim i rekreativne sportove.


Ponovno pokretanje mora "prethoditi karantinskoj mjeri, moguće u obliku kampa za obuku". To proizlazi iz smjernica o kojim su se u srijedu dogovorili Merkel i 16 premijera saveznih država, saznaje je novinska agencija DPA iz pregovaračkih krugova. Izričito se više nije spominjalo obavezno trajanje karantina u dužini od dvije sedmice, kao što je to ranije bio slučaj u nacrtu rezolucije. Karantin bi mogla biti i kraća, izjavio je Söder, pozivajući se na ministara zdravlja Jensa Spahna (CDU).


Dakle, svi uvjeti su tu da bi se lopta mogla ponovo kotrljati na stadionima već za vikend 16. i 17. maja. Sezona Bundeslige obustavljena je od sredine marta, i još se mora igrati devet redovnih kola kao i jedna zaostala utakmica.


Nastavak sezone od ogromnog je značaja za ligu, jer se mnogi klubovi suočavaju s finansijskim poteškoćama zbog nedostatka prihoda. Ako se Bundesliga nastavi, bio bi osiguran barem novac od TV prijenosa.


"Današnja odluka je dobra vijest za Bundesligu i 2. Bundesligu. Povezana je s velikom odgovornošću za klubove i njihove zaposlenike da disciplinirano provode medicinske i organizacijske smjernice“, rekao je u saopćenju generalni direktor DFL-a Christian Seifert. „Utakmice bez sgledalaca na stadionima nisu idealno rješenje za bilo koga. Međutim, u krizi koja prijeti postojanju nekih klubova, to je jedini način zadržavanja liga u njihovom trenutnom obliku." zaključio je.


 



bottom of page